“Traspassant Murs” és un projecte artístic ideat i desenvolupat per la Fundació Setba, amb el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu apropar l’art entre els joves interns del Centre Educatiu de Justícia Juvenil “Can Llupià” per contribuir en la seva transformació personal.
L’any passat, aquest projecte va ser un dels 19 seleccionats a la convocatòria d’Art for Change, de “la Caixa”. Una iniciativa en què l’art i la cultura s’utilitzen com a eines per a la millora social. Es generen processos creatius liderats per un artista, en el nostre cas per Marcel·lí Antúnez, cofundador de La Fura dels Baus, reconegut internacionalment com una de les figures més rellevants de l’art electrònic i l’experimentació escènica.
A través d’aquestes iniciatives s’ofereix als participants l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’art i la cultura, igualtat de condicions i oportunitats i es contribueix a l’apoderament de persones o grups a través d’un procés artístic. Aquest programa de “la Caixa”, en el que l’any passat s’hi van presentar 329 projectes, es basa en la creença que la participació en l’art aporta beneficis tant a nivell individual com col·lectiu.
Com?
Durant setmanes els joves imparteixen classes pràctiques d’art i intervenen en el mur que envolta el centre on es troben, sota la direcció artística de Marcel·lí Antúnez i un equip artístic format per la Fundació Setba i estudiants de la Massana.
Gran part d’aquests joves interns han conviscut amb situacions sòcio-familiars desfavorides i un alt índex de pobresa i marginalitat. L’objectiu del centre és aconseguir-ne que continuïn amb el seu procés educatiu i formatiu.
La trajectòria del mur a Can Llupià
“Upceanopià” és el nom de la tercera i última edició de “Traspassant Murs” en el Centre Educatiu de Justícia Juvenil Can Llupià de Barcelona. Les temàtiques han anat variant en els anys i enguany el fons marí cobra protagonisme pel seu divers ecosistema i actua com a metàfora del principi de la vida i també de les dificultats que troben, majoritàriament, els joves interns per travessar aquest oceà i arribar a la nostra terra. El 2018 ho van ser els ocells “Revolupià”, acrònim de Revolució + Volar + Llupià, i el 2019 les papallones “Parapupapià”, en homenatge a les fases de desenvolupament d’una crisàlida (pupa) fins que es forma completament, vola i pot sortir a l’exterior.
La metamorfosi del mur
La intervenció del mur no és una pràctica senzilla i enguany, la Fundació Setba i Marcel·lí Antúnez, van tenir la col·laboració d’estudiants de La Massana per transmetre els joves i ensenyar-los-hi millor la impressió del mur.
Fases:
- CREACIÓ DELS PERSONATGES: Els joves interns dibuixen, s’expressen a través de personatges que creen ells mateixos i dels quals se senten representats, sempre girant al voltant de la temàtica. En aquest cas, el mar. És un moment d’alliberació personal, plasmen sobre un foli les seves pors i esperances. Posteriorment, Marcel·lí els reinterpreta i entre tots els traspassen al mur.
- PRIMER CONTACTE: Abans de la intervenció artística, es treballa el mur amb una imprimació i se’ls explica als joves que tot treball sempre té una preparació prèvia. Després, es realitzen unes sessions de pintura gestual. Es treballa amb les mans i esponges, aplicant els colors directament sobre el mur. Són sessions molt físiques en les que aconsegueixes crear un diàlegs amb la superfície.
- PROFUNDITAT: Les capes de pintura se superposen, es dibuixen trames i es fan reserves i veladures amb l’objectiu de donar profunditat a la composició.
- ENTINTANT ELS PERSONATGES: Els joves comencen a manejar els pinzells, entintant els dibuixos dels personatges que formaran part del mur.
- COMPOSICIÓ: Una vegada, els dibuixos a mida real es retallen, es col·loquen en el mur en forma de collage. Es treballa la composició de l’obra perquè tingui moviment i equilibri, i se’ls explica el fil argumental d’aquesta, una història en la qual tots s’han de sentir representats.
- TRASPASSANT ELS PERSONATGES AL MUR: Actualment, el projecte s’ha paralitzat temporalment en aquest últim tram a causa del coronavirus. En aquesta fase, els personatges ja estaven al mur i els joves es disposaven a pintar al mur.
La implicació dels joves
En total s’han beneficiat una 150 de joves d’aquest projecte. En les dues edicions passades, el treball sobre el mur de Can Llupià ha durat 4 setmanes i han participat una cinquantena de joves en cada edició. Enguany, però, la duració del projecte s’ha vist modificat a causa del coronavirus i actualment està aturat.
Amb el projecte “Traspassant Murs”, la Fundació Setba vol apropar l’art a aquest col·lectiu, demostrar que és un llenguatge d’expressió vàlid, crear complicitats en el grup i fer visible la realitat de dins d’aquest espai, perquè es conegui més enllà dels seus murs.
Segons l’educadora, Roser Fernández: “La implicació dels joves no ha estat fàcil però ha tingut uns resultats extraordinaris. Ara mateix estem a la 3ª fase del projecte i si fem un balanç real, que s’ha de fer amb números i memòries, ha estat factible, ha funcionat i ha sigut perfecte. Aquests joves necessiten aquest bri d’aire de cultura, de pintura i altres maneres de mirar i fer, i que a més a més treu el millor de cadascun d’ells perquè es relaxen i desenvolupen aspectes que tenen i que ells mateixos desconeixen completament. Molts d’ells quan acaben et comenten que els hi encanta pintar, i que volen seguir pintant i potser fins i tot volen ser artistes. Que bé, com m’agrada, s’han redescobert a ells mateixos i han redescobert el treball col·lectiu fora d’aules i això és molt important perquè no és la part d’educativa de currículum marcat. És la llibertat en un lloc tancat, que alhora és una contradicció que m’encanta, llibertat quan estàs rodejat per un mur que té molta vida.”
MARCEL·LÍ ANTÚNEZ
Marcel·lí Antúnez és un artista multidisciplinari, fundador de la companyia La Fura dels Baus, reconegut internacionalment com una de les figures més rellevants de l’art electrònic i l’experimentació escènica. La trajectòria del Marcel·lí comprèn un període de més de 40 anys, durant els quals ha desenvolupat un univers visual amb una iconografia absolutament personal i iconoclasta. En la construcció d’aquest cosmos hi han contribuït, entre altres coses, el seu interès per l’Art Brut, les avantguardes dels anys seixanta, la tecnologia, la ciència, el còmic i les tradicions populars.n els darrers anys, la qualitat interactiva dels treballs d’Antúnez ha traspassat l’àmbit de l’art per adquirir un vessant clarament social. Es tracta d’obres comunitàries, en les quals l’artista compta amb la col·laboració d’altres creadors, entitats o simplement habitants d’un indret.
Antúnez va començar a col·laborar amb la Fundació Setba l’any 2018 amb “Traspassant Murs” al Centre Educatiu de Justícia Juvenil Can Llupià i “Milcaps”, projecte participatiu amb usuaris de centres de Salut Mental i alumnes de batxillerat artístic. Avui dia, la col·laboració es manté.
Fotografies: Sara Sanz