“Traspassant Murs” és un projecte d’art comunitari que proposa transformar artísticament els murs interiors dels Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya i fer visible la realitat dels joves interns.
Els objectius que es persegueixen amb la realització d’una obra d’art comunitària són: despertar l’interès per l’art, aprendre a treballar en grup, calmar l’ansietat i fomentar l’empoderament i l’autoestima.
El projecte es va iniciar el 2018 a Can Llupià de Barcelona, sota la direcció artística de Marcel·lí Antúnez, artista multidisciplinari i co fundador de la Fura dels Baus. Plasmant tres temàtiques: Revolupià amb els ocells, Parapupapià amb les crisàlides i Upceanopià amb el mar.
El 2021, es va fer la primer rèplica del projecte al C.E. Els Til·lers (Mollet) perquè és l’únic centre on hi ha noies, de les quals només ocupen el 5% del total de les places dels C.E., i a més, és on està la unitat terapèutica que acull als joves amb problemes de salut mental i de la qual Sant Joan de Deu duu el seguiment. Mina Hamada i Zosen Bandido van ser els artistes encarregats de dirigir el projecte.
El 2022, es va replicar al centre Montilivi, a càrrec de l’artista urbà Rice. A través de la tècnica de l’stencil, tècnica popularitzada en els darrers anys per l’artista Banksy que consisteix en la superposició a través de plantilles. Es van representar a cinc personatges de la comarca de Girona amb històries de superació que han servit d’exemple als joves interns del centre: Ibrahim Kebé, jugador del Futbol Club Girona; Mohamed El Amrani, emprenedor, comunicador i activista social; Carles Sanjosé, músic i arquitecte; Jennifer Pareja, reconeguda com a millor jugadora del Món per la Federació Internacional de Natació i d’Europa per la Lliga Europea de Natació l’any 2013; i Martina Puigvert, cap de cuina del restaurant Les Cols d’OIot, distingit amb dues estrelles Michelin.
Aquest 2023, el projecte s’està realitzant al C.E. El Segre (Lleida) amb l’artista Tope. Titulat en estudis superiors de disseny gràfic. Durant 15 anys, s’ha especialitzat en l’art del graffiti i durant més de 10 anys treballant l’art del tatuatge. Ha realitzat diversos treballs professionals en entitats i empreses i ha començat a treballar en el món del tèxtil personalitzat i el muralisme. En el mur, s’ha volgut representar una al·legoria al positivisme i a la llibertat. També, s’han dibuixat elements que reflectissin els sentiments dels joves com el futur, el pas del temps, el suport i l’amistat.