fbpx

PROJECTE SETBA

Traspassant Murs

Projecte artístic participatiu adreçat a persones menors i joves interns en Centres Educatius de Justícia Juvenil

Edició

V

Direcció artística

Rice

Col·lectiu

Persones menors i joves interns en centres educatius de justícia juvenil a Catalunya

“Traspassant Murs” és un projecte artístic comunitari, organitzat per la Fundació Setba, que proposa transformar artísticament els murs que envolten els Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya, per posteriorment “traspassar-lo” i fer visible la realitat d’aquests joves, que moltes vegades pateixen el rebuig de la societat.

Els objectius que es persegueixen amb la realització d’una obra d’art comunitària són: despertar l’interès per l’art, aprendre a treballar en grup, calmar l’ansietat i fomentar l’apoderament i l’autoestima.

El projecte es va iniciar el 2018 a Can Llupià de Barcelona, sota la direcció artística de Marcel·lí Antúnez, artista multidisciplinari i co fundador de la Fura dels Baus. Plasmant tres temàtiques: Revolupià amb els ocells, Parapupapià amb les crisàlides i Upceanopià amb el mar.

El 2021, es va fer la primer rèplica del projecte al C.E. Els Til·lers (Mollet) perquè és l’únic centre on hi ha noies, de les quals només ocupen el 5% del total de les places dels C.E., i a més, és on està la unitat terapèutica que acull als joves amb problemes de salut mental i de la qual Sant Joan de Deu duu el seguiment. Mina Hamada i Zosen Bandido van ser els artistes encarregats de dirigir el projecte. Dos artistes reconeguts a nivell mundial que acumulen més de 50.000 seguidors a Instagram. També, en aquesta edició es va comptar amb la participació de Karem Capseta. Una jove que va participar en el projecte del 2019 i que va destacar per la seva creativitat.

Aquest 2022, es replicarà al centre Montilivi, a càrrec de l’artista urbà Rice. Coneixerem i reivindicarem històries d’empoderament i superació a través de figures locals del món de l’esport, cultura, cuina, etc.
Treballarem a través de la tècnica de l’stencil, tècnica popularitzada en els darrers anys per l’artista Banksy que consisteix en la superposició a través de plantilles.

© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
© Laura Gálvez-Rhein. Traspassant Murs 2022. CEJJ Montilivi.
Traspassant Murs 2018. CEJJ Can Llupià.
Traspassant Murs 2019. CEJJ Can Llupià.
© Sara Sanz. Traspassant Murs 2020. CEJJ Can Llupià.
© Maria Budó. Traspassant Murs 2021. CEJJ Els Til·lers

DIRECCIÓ ARTÍSTICA

Rice

Director artístic edició Montilivi

Sota el nom artístic de RICE, Eduard Sacrest Soy (Olot, 1993), és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Artista visual plàstic i docent, la seva pràctica pictòrica es defineix sovint dins l’àmbit de l’espai públic, utilitzant l’entorn i murals com espai d’acció on expressa els seus interessos, preocupacions i reflexions a través de la pintura.

Iniciat en la tècnica de la pintura a l’oli des de petit, no va ser dins que va arribar a Barcelona que, motivat per tota la cultura urbana que oferia el seu entorn, es passaria als aerosols, sense perdre la seva tècnica pictòrica i el traç dels seus antics retrats, millorant-la i adaptant-la als condicionants de la via pública amb la intencionalitat de dialogar amb l’espectador fortuït. Amb aquesta dinàmica i la possibilitat que li dóna el carrer com a plataforma, crea obres site-specific on assaja la reactivació de focus d’atenció de l’espai públic, buscant fer d’altaveu i narrador amb l’esperança d’oferir visibilitat als protagonistes dels seus retrats a través dels seus relats activant una reflexió al voltant de qüestions relacionades amb lo queer, la soledat, la distància, l’amor i l’aïllament.

Amb una pràctica pictòrica que combina el treball d’estudi i de carrer, també està vinculat des de fa temps amb diferents projectes educatius, prenent la pintura mural i l’art urbà com a eina pedagògica i de motor de canvi. Ha exposat en galeries d’àmbit nacional i internacional, com la Surface Gallery (Nottingham, UK), la Spanish Embassy (Washington, DC), o la Visual Aids (NYC, EUA) entre altres. També ha estat desenvolupant diferents projectes murals, participant en festivals d’art urbà a nivell nacional i internacional, involucrant-se alhora en diferents projectes participatius de temàtica social i educatius.

Intervenció a Montilivi

Amb aquest mural ens inspirarem a través de diferents personatges de referència a nivell local, visibilitzant persones que destaquen amb la feina que fan i descobrint tota la història de superació que s’amaga al darrera. Amb aquest projecte coneixerem i reivindicarem històries d’empoderament i superació a través de figures locals del món de l’esport, cultura, cuina, etc.
Treballarem a través de la tècnica de l’stencil, tècnica popularitzada en els darrers anys per l’artista Banksy que consisteix en la superposició a través de plantilles.

© Laura Gálvez-Rhein

Zosen Bandido i Mina Hamada

Directors artístics edició Els Til·lers

Zosen Bandido i Mina Hamada són dos artistes visuals provinents d’Argentina i el Japó, corresponents, residents actualment a Barcelona.

La seva passió pel color i les formes lliures els va dur a col·laborar en murals de diferents formats arreu del món. La seva producció artística abasta des de murals, pintures sobre tela, il·lustració, fins a obres gràfiques, ceràmica i autoedició de llibres.

Mina Hamada es va mudar de Tòquio a Barcelona l’any 2009 i a finals de 2009 va conèixer al Zosen, membre actiu de l’escena del grafiti a Barcelona des dels noranta. Van començar a col·laborar pintant murals, instal·lacions, obres en serigrafia i des de 2012 participen en nombrosos festivals de murals i exposicions internacionals.

Un altre vessant és el desenvolupament de projectes artístics comunitaris, sobretot amb joves. Han desenvolupat projectes a escoles i comunitat de Corea del Sud, Mèxic, Argentina, França, Itàlia, Irlanda i Espanya.

L’obra d’estudi i els murals de Mina i Zosen s’han exhibit a galeries i institucions d’Europa, Estats Units, Amèrica Llatina i Àsia.

Intervenció al mur de Els Til·lers

Què és el que saps fer millor? Què has après aquí a Els Til·lers? Què és el que més et ve de gust fer quan surtis del centre? Aquestes són les preguntes que els nois i noies interns al centre van haver de respondre a mb dibuixos. A través d’aquests dibuixos Mina Hamada i Zosen Bandido dissenyen el mur. El primer dia, Zosen es va encarregar de traspassar el disseny al mur a grafit perquè els joves a través d’esprais de pintura de base d’aigua de l’empresa Montana Colors el resseguissin. Abans, però, l’artista els va ensenyar a utilitzar-los i per això van fer ús de capces de cartró. Després de la intervenció amb els esprais de pintura, va arribar el moment en què l’artista, juntament amb tot l’equip de treball, van ensenyar als joves a pintar amb pinzells i brotxes, per fer una feina comunitària per donar llum i color al mur. Seguien l’esquema de la distribució dels colors dissenyat pels dos artistes. Amb 21 colors prèviament barrejats i proporcionats per Pinturas Lepanto, els joves van anar completant el mur.

Marcel·lí Antúnez

Director artístic edició Can Llupià

Marcel·lí Antúnez és un artista multidisciplinari, fundador de la companyia La Fura dels Baus, reconegut internacionalment com una de les figures més rellevants de l’art electrònic i l’experimentació escènica. La trajectòria del Marcel·lí comprèn un període de més de 40 anys, durant els quals ha desenvolupat un univers visual amb una iconografia absolutament personal i iconoclasta. En la construcció d’aquest cosmos hi han contribuït, entre altres coses, el seu interès per l’Art Brut, les avantguardes dels anys seixanta, la tecnologia, la ciència, el còmic i les tradicions populars.

En els darrers anys, la qualitat interactiva dels treballs d’Antúnez ha traspassat l’àmbit de l’art per adquirir un vessant clarament social. Es tracta d’obres comunitàries, en les quals l’artista compta amb la col·laboració d’altres creadors, entitats o simplement habitants d’un indret.

Antúnez va començar a col·laborar amb la Fundació Setba l’any 2018 amb “Traspassant Murs” al Centre Educatiu de Justícia Juvenil Can Llupià i “Milcaps”, projecte participatiu amb usuaris de centres de Salut Mental i alumnes de batxillerat artístic.

Intervenció a Can Llupià

La primera part del mur tenia com a temàtica el cel i com a títol “Revolupià”. El 2019 va ser la terra i els insectes els protagonistes, amb el nom de “Parapupapià i aquest any, en la última part del mur, l’oceà amb el nom d’Upceanopià.

En aquests tres anys, 182 joves han pintat 60 metres de mur i els han signat com a coautors juntament amb el Marcel·lí, creant una obra d’art comunitària i participativa.

1
Any d’inici
1
Cost projecte de 2021
1
Participants en total

Patrocinadors

Bizcabar Serveis Immobiliaris
Departament de Cultura
Departament de Justícia, Drets i Memòria
Obra Social “la Caixa”

Col·laboradors

Ciment Molins
Montana Colors
Pinturas Lepanto

Amb el suport de:

B-MURALS Centre d’Art Urbà
Difusor
Escola d’Art d’Olot
Universitat de Girona

Últimes notícies de Traspassant murs