Per primera vegada, la Fundació Setba duu Traspassant l’objectiu, el projecte de fotografia per a dones internes, al centre penitenciari de Ponent (Lleida). Amb la direcció de l’artista Marta Fàbregas des del 2020, aquest projecte ha tingut un impacte positiu en més de 131 dones dels centres Brians 1 i Wad-Ras.
El centre de Ponent, unificat als anys noranta, té una capacitat per a 1.059 places, destinades a homes adults penats i disposa, també, d’un mòdul destinat a dones. Actualment i segons les dades estadístiques setmanals del Departament de Justícia (24 de gener 2024), en el centre de Ponent hi ha 607 homes (96,3%) i 23 dones (3,7%).
L’objectiu principal de dur el projecte Traspassant l’objectiu en aquest centre és proporcionar a les internes d’aquest territori activitats culturals amb una perspectiva de gènere i feminista. A través d’aquestes activitats, es busca ampliar els seus coneixements, augmentar la seva autoestima i col·laborar en la visibilització del col·lectiu de dones internes, sovint invisibilitzades i que pateixen una triple condemna: familiar, social i penal.
La Fundació Setba avalua sistemàticament l’impacte del projecte mitjançant qüestionaris, examens de coneixements fotogràfics i lliçons pràctiques. Les participants reben apunts del taller sobre retrat fotogràfic i llibretes per a les seves reflexions personals. A més, es dediquen sessions diàries a comentar obres fotogràfiques de destacades dones fotògrafes com Colita, Maria Espeus, Sandra Balsells, Iolanda Sebé, Tanit Plana, Laura Gálvez-Rhein, Mayte Vieta, Laia Abril i de la mateixa Marta Fàbregas.
El programa d’aprenentatge inclou l’estudi dels diferents tipus de plans, s’expliquen els conceptes de picat i contrapicat, l’aplicació de l’ISO en la velocitat i el moviment, els tipus de llum i la seva direcció i la composició (llei dels terços, fugues), entre d’altres, però també, s’ensenya a enfrontar-se davant d’una càmera jugant amb la mirada i actitud.
A més, a cada edició del projecte s’inclou una masterclass per a tot el grup i una mentoria personalitzada amb una fotògrafa de renom convidada. En aquesta edició, tindrem a Iolanda Sebé. Una fotògrafa amb més de 15 anys de trajectòria professional en el camp de la fotografia; especialitzada en fotografia de producte, publicitat i retrat artístic. La idea és que els resultats del projecte quedin reflectits en els fotollibres que es vagin publicant, com el recent “Brians. Mujeres invisibles” i en exposicions com “Dones invisibles”, que al mes de setembre arribarà a la sala municipal de Lleida.
L’últim dia del programa s’organitza una sessió fotogràfica a les participants, en la qual hi col·laboren unes maquilladores professionals i la Marta Fàbregas les captura com a Muses.
Paral·lelament a les sessions pràctiques, la Fundació Setba proporciona material didàctic sobre fotografia per a la biblioteca de la presó. Així, s’incentiva les participants a consultar-los en el seu temps lliures. Els llibres dipositats inclouen temes com la tècnica bàsica de la fotografia, la fotografia de retrat i exemples pràctics de retrats.
A més, gràcies a la col·laboració de Panasonic-Lumix es sorteja una càmara Lumix entre les participants que han mostrat més interès i aptitud durant el taller.
Aquesta iniciativa, que va començar el 21 de gener i durarà fins al 26 de març, busca contribuir a l’empoderament de les internes mitjançant l’art i la fotografia.
El projecte Traspassant l’objectiu rep el patrocini del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i de l’empresa Bizcabar Serveis Immobiliaris; la col·laboració de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Luminic Festival, Maquillatge Tutusaus, Marc Martí i Panasonic – Lumix; i el suport del Departament de Justícia, Drets i Memòria i de la Fundació Catalunya Cultura – Comunitat IMPULSA.
Foto capçalera: Laura Gálvez-Rhein