El dia 19 de setembre, es va dur a terme al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada la jornada de presentació de recerques del projecte Gènere i Execució Penal: “Les dones empresonades a Catalunya: perfils, maternitat i estrangeria”, organitzada per l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista.
Aquest projecte, Gènere i Execució Penal, és una investigació de dos anys liderada per la Direcció General d’Afers Penitenciaris, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista.
Entre els anys 2022 i 2023, s’han desenvolupat un total de nou recerques independents, cadascuna amb una temàtica pròpia i equips de treball dedicats, però amb l’objectiu comú de trobar respostes operatives i estratègiques a les necessitats específiques de les dones en el sistema d’execució penal i implementar un model d’organització, intervenció i integració social amb perspectiva de gènere.
Durant aquesta jornada es van presentar els tres primers estudis del projecte Gènere i Execució Penal, així com les pràctiques d’intervenció d’entitats amb una àmplia experiència en treballar amb dones privades de llibertat i les experiències de professionals del departament amb una llarga trajectòria en execució penal i dones.
Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba, va ser part d’una de les taules de la jornada, centrada en els perfils i les realitats de les dones als centres penitenciaris. Aquesta participació es va donar gràcies al projecte Traspassant l’objectiu, que la Fundació Setba ha estat portant a terme amb l’artista Marta Fàbregas des del 2020 en diversos mòduls de dones de Catalunya. L’objectiu d’aquest projecte és empoderar les dones mitjançant la fotografia i l’adquisició de coneixements.
Sampere va compartir la taula amb Elisabet Bernad Tarragó, tècnica de l’Àrea de Planificació i Projectes estratègics de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, i amb Anna Meléndez Peretó, Doctora en Dret i investigadora postdoctoral de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va presentar l’estudi “Situació de les dones empresonades a Catalunya. Una mirada amb perspectiva de gènere.”
La inauguració de la jornada va ser a càrrec d’Encarna Bodelón González, directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. La jornada va ser moderada per Gemma Torres Ferrer, Subdirectora General de Programes de Rehabilitació i Sanitat, que va abordar temes com les maternitats en l’entorn penitenciari i els perfils de les dones estrangeres empresonades. Diversos experts van participar en aquestes discussions, incloent-hi M. Carmen Navarro Villanueva, doctora en Dret, professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona; Sheila Santana Cuerva, coordinadora tècnica en la Unitat Dependent Àgora. Filles de la Caritat; Xavier Aranda Nicolas, subdirector de tractament del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona; Jenny Cubells Serra, doctora en Psicologia Social, professora agregada de la Universitat Autònoma de Barcelona; Zhaneta Vasileva Asparuhova, mediadora intercultural a la unitat de dones de Brians 1. Suara Cooperativa; Ana Martínez Melero, jurista a la unitat de dones del Centre penitenciari Brians 1, i la jornada va ser clausurada per José Maria Montero Gómez, director General d’Afers Penitenciaris.