«He trobat en la fotografia una manera d’expressar-me, sempre buscava maneres de sentir-me lliure dins de la presó.», Camila Oliveira.
El Teatre dels Atlants del Reial Cercle Artístic va acollir el passat 3 de novembre la presentació del fotollibre BRIANS: Mujeres invisibles. Aquest fotollibre és el resultat del projecte fotogràfic Traspassant l’objectiu de la Fundació Setba, dirigit per l’artista i activista feminista Marta Fàbregas. Un projecte que té per objectiu empoderar les dones internes en centres penitenciaris, contribuir a la millora de la qualitat de vida de les participants, i millorar la seva autoestima, a través de la fotografia.
A l’acte hi van participar Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba; Laura Gálvez-Rhein, coautora del fotollibre i fotògrafa documentalista, i Camila Oliveira, coautora i participant del projecte fotogràfic Traspassant l’objectiu. A més, va estar moderat per Dolors Bassa, psicopedagoga i exconsellera de Treball, Afers Socials i Família, qui va coincidir amb la coautora Camila Oliveira al Centre Penitenciari Puig de les Basses.
Dolors Bassa va expressar que va sentir al descobrir Traspassant l’objectiu durant la primera presentació del fotollibre: Vaig quedar impressionada de quina manera la Marta Fàbregas, directora del projecte, potenciava l’art que poden tenir moltes persones. Penseu que a les presons passem moltes hores sense fer res, tens molt de temps per pensar i l’art ajuda en aquest camí.
Cristina Sampere va donar importància al fet que «les dones són les grans oblidades del sistema penitenciari, ja que només representen el 7% de la població reclusa, disposant de menys instal·lacions i recursos que els homes». A més, va relatar què va pensar quan va entrar en una presó de dones per primer cop: Quan em vaig mirar en els seus miralls, que són de plàstic i ratllats, una interna em va dir que em pintés l’ull i vaig respondre que era impossible. Per això, vam considerar que un projecte de retrat fotogràfic era tant important, perquè millorava la seva autoestima quan es veuen a través de l’objectiu fotogràfic.
A més, Camila Oliveira, que actualment està complint el tercer grau, va explicar com aquest projecte li ha canviat la vida i què ha significat per ella aquesta experiència: He trobat en la fotografia una manera d’expressar-me, sempre buscava maneres de sentir-me lliure dins de la presó. Amb els retrats del fotollibre, vaig voler denunciar la violència masclista que relataven les companyes i mostrar-les com a dones fortes i poderoses. La Fundació Setba ha estat el millor regal d’aquests anys.
També, es va parlar sobre, tot i tenir la dificultat de mantenir l’anonimat de qui participava en el taller, com la fotografia havia esdevingut una poderosa eina de transformació social, ja que segons Laura Gálvez-Rhein: Havia de trobar la manera de transmetre el que jo sentia que passava al taller a través de l’espai. Era important resignificar-lo també amb la llum que entra, vaig voler agafar el detalls i els gestos de les participants. Te n’adones que l’art també és una manera d’entendre el que tens al costat.
Podeu veure la presentació completa del fotollibre en el Youtube del Reial Cercle Artístic: