Unes 20.000 persones assisteixen a l’exposició Dones Invisibles del Palau Robert, des de la seva inauguració el proppassat 7 de març. La mostra, que ha superat la mitjana diària de visitants en relació amb els dos últims anys en aquesta sala, il·lustra Traspassant l’objectiu, el projecte fotogràfic de la Fundació Setba dedicat a dones internes a centres penitenciaris de Catalunya.
Amb una mitjana diària de 346 visites —duplicant el 2022 i triplicant el 2021—, a l’exposició s’hi han pogut veure fotografies i panells explicatius de les diferents fases del procés, on s’hi ha parlat d’apoderament, de comunicació i de noves oportunitats. També s’hi han pogut veure els diferents treballs de les internes, que han participat en els tallers de fotografia, així com retrats de la directora artística del projecte, la Marta Fàbregas, fotografies dels espais interiors de Brians 1, fetes per la Laura Gálvez-Rhein, i sengles reportatges elaborats per dues internes, Camila Oliveira i Sofia Kyprisli, que van comptar amb la mentoria de Fàbregas i Sandra Balsells, respectivament.
Durant els dos mesos que ha estat vigent l’exposició, s’han celebrat visites guiades i un debat sobre el poder de la fotografia en entorns de risc d’exclusió i el paper de les dones en el món de la fotografia professional, a càrrec de Sandra Balsells, Tanit Plana, Marta Fàbregas i Laura Gálvez-Rhein i moderat per la directora de la Fundació Setba, Cristina Sampere. Les fotògrafes van parlar de la seva experiència a la presó, de casos d’èxit del projecte i de les dificultats que s’havien trobat en la seva carrera professional. Aquest debat titulat Dona, fotografia i presó, es va celebrar en directe a la sala d’actes del Palau Robert i actualment està DISPONIBLE A YOUTUBE, un debat similar amb les mateixes fotògrafes rodat a l’estudi de La Fotogràfica.
Des del març de 2022, el projecte Traspassant l’objectiu s’ha anat visibilitzant a través de conferències i presentacions del seu fotollibre: BRIANS: mujeres invisibles, editat per Lumínic. Des del seu llançament, se n’han venut 203, dels quals el 20% ha estat durant l’exposició Dones Invisibles, a través de l’Oficina de Turisme de Catalunya situada al hall del Palau Robert. Amb la venda d’aquest llibre, la Fundació vol contribuir a generar oportunitats a les internes, continuar realitzant aquest projecte i demostrar que l’art i la cultura són una eina de transformació social. Una poderosa eina que sempre ens “salva”.
La Cristina Sampere, directora de Fundació Setba, destaca que «l’objectiu del projecte i de l’exposició és empoderar i donar veu a aquest col·lectiu invisibilitzat, que pateix una triple condemna: social, personal i penitenciària». «Aquest projecte és la culminació de com, a través de la fotografia i l’art, podem transformar un col·lectiu que està en una situació molt denigrada», explica la directora artística del projecte, Marta Fàbregas.
L’exposició ha tingut molt bona acceptació per part dels visitants qui han anat compartint la seva experiència a través de les xarxes socials, però també per part dels mitjans de comunicació. S’han publicat 37 notícies sobre Dones Invisibles, entre les quals es destaca la connexió en directe al programa la plaça Tísner de Betevé, TimeOut per millors exposicions de fotografia de Barcelona, els butlletins informatius de Catalunya Ràdio o RAC1 o a Ràdio 4.
Més informació sobre el projecte