Ahir es va inaugurar l’exposició “La Bellesa Inhòspita” a la sala Sergi Mas de Comú Sant Julià de Lòria. Una col·lecció de fotografies captades per Laura Gálvez Rhein, fotògrafa documentalista de la Fundació Setba, com a part del projecte “Traspasant l’objectiu”.
Aquest projecte consisteix en diferents tallers de fotografia als centres penitenciaris Brians 1 i Wad-Ras, on hi han participat un total de 131 dones internes. Des del 2020 fins al juliol de 2023, s’han realitzat 70 sessions i més de 20.000 fotografies, convertint-se així en una oportunitat única perquè aquestes dones explorin l’expressió artística i trobin una veu pròpia dins d’un entorn que sovint es presenta com a inhòspit i hostil.
Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba i comissària de l’exposició ‘La Bellesa Inhòspita’ explica que “Gálvez-Rhein té un ull fotogràfic innegable, sent capaç de trobar bellesa fins i tot en els racons més inesperats, com els entorns hostils d’una presó. A les seves fotografies d’aquesta exposició, les dones internes no apareixen físicament, ja que no és necessari; els espais i els objectes parlen per elles, i Laura coneix aquesta realitat a fons.”.
La fotògrafa expressa el seu desig de capturar “l’energia col·lectiva, els vincles de sororitat, aquesta energia eminentment feminista que sorgeix dins de la presó”. És un intent d’explorar la vida en femení dins d’un entorn carcerari, on les oportunitats per a les dones són limitades i les desigualtats es multipliquen.
Segons Sampere “Dins la lluita feminista, és essencial denunciar que les dones internes s’enfronten a una triple condemna: social, personal i penal. La condemna social es manifesta a través de la ruptura de la seva imatge, com és percebuda tradicionalment per la societat. La condemna personal prové del desvinculament familiar que sovint resulta de la seva detenció. Finalment, la condemna penal s’afegeix a les dues anteriors, ja que les condicions de compliment de la pena solen ser més dures per a elles en presons dissenyades per a homes. A més, cal destacar que el 54% de les internes han patit violència masclista.”.
“L’objectiu principal és donar vida als espais de la presó i donar-los un altre color”, explica Gálvez Rhein. Amb aquesta exposició, es busca oferir una perspectiva única i humanitzadora de la realitat dins de les presons, destacant les contribucions artístiques i el potencial transformador de les arts.
A més de l’exposició, el 15 de novembre, la sala Sergi Mas acollirà una taula rodona titulada “Dona i Fotografia”, on participaran la pròpia Laura Gálvez-Rhein, la directora artística del projecte “Traspassant l’objectiu” Marta Fàbregas, i tres destacades fotògrafes andorranes: Naiara Escabias, Montserrat Altimiras i Maricel Blanch. Aquesta taula rodona explorarà el treball inclusiu amb col·lectius marginats a través de projectes culturals com el de la Fundació Setba, les imatges captades per Gálvez i la dinàmica del món de la fotografia, tradicionalment vinculat al gènere masculí.
A la inauguració hi van assistir una trentena de persones, entre les quals s’hi destaca la presència de Josep Majoral, cònsol Major del Comú de Sant Julià de Lòria; Mireia Codina, cònsol Menor del Comú de Sant Julià de Lòria; Sonia Carrillo, consellera de Cultura i Educació del Comú de Sant Julià de Lòria; Isabel de la Parte, directora del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports; Joan-Marc Joval, cap del Departament d’Acció Cultural (Ministeri de Cultura, Joventut i Esports) en representació de la Ministra; Sílvia Riva, ex-ministra de Cultura, Joventut i Esports i actualment consellera del Consell General; Anna Vives Tarrés, delegada del Govern de Catalunya a Andorra; i Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba i comissària de l’exposició.
Aquesta exposició, fruit d’un conveni entre el Comú, el ministeri de Cultura i Esports i la pròpia Fundació Setba, es podrà veure fins al 9 de desembre a la sala Sergi Mas.