Quinze intensives hores dedicades a l’exploració dels coneixements fotogràfics, tant teòrics com pràctics, han marcat el transcurs del projecte Traspassant l’objectiu adreçat a dones internes del centre penitenciari Brians 1. Aquesta iniciativa realitzada entre el 2 d’octubre i el 8 de novembre de 2023 ha estat liderada per l’artista Marta Fàbregas amb la col·laboració de la fotògrafa Laura Gálvez-Rhein i amb la participació activa de deu dones, en aquesta edició.
“Com li faràs la fotografia? – Doncs li faré en picat”, respon l’Alexandra, una de les participants. La realització d’aquest programa ha proporcionat a les participants noves habilitats fotogràfiques, — aprovant un 30% més que en l’examen que es fa a l’inici del projecte i amb un 9 de mitjana — permetent-los posar en pràctica els seus coneixements, alhora que fomenta el seu empoderament i la creació de noves connexions grupals. “Abans no veia les mirades i ara sí que les veig en cadascuna i a cada moment “, reflexiona Claudia, destacant un dels objectius clau per a l’artista Marta Fàbregas. Segons les dades recollides d’impacte, s’observa un augment del 6,6% de l’autoestima entre l’inici i el final del taller.
A més, els resultats dels qüestionaris d’impacte revelen que, després de fer el curs, hi ha un augment del 10% més d’alumnes que els agradaria dedicar-se a la fotografia en un futur. La contribució de empreses privades, com en el cas de la col·laboració amb Panasonic, és crucial per a la continuïtat d’aquestes iniciatives, ja que facilita l’accés a formació, afavorint la transició dels participants cap a noves oportunitats fora dels centres penitenciaris. Alexandra destaca: “M’encanta ser fotògrafa. M’he adonat que tinc molt de potencial com a fotògrafa i és una cosa que m’agradaria continuar a fora i, com tampoc em queda tant de temps per sortir, és una cosa que m’agradaria fer com, per exemple, un curs més professional”, mostrant com el projecte ha aconseguit el seu objectiu de generar oportunitats de feina a través de la fotografia.
La cloenda del projecte, realitzada el 21 de novembre en commemoració del Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, va destacar la trista realitat que el 75% de les dones internes han patit violència masclista. Amb aquesta xifra, la Fundació Setba, gràcies a aquest projecte, busca donar visibilitat a un col·lectiu sovint invisibilitzat per la societat i que pateix una triple condemna: la familiar, la social i la penal. Durant l’acte, les participants van penjar un mural al patí de la presó amb fotografies fetes per elles mateixes, se’ls hi van entregar els diplomes i es va fer entrega del premi del curs, via sorteig, d’una càmera Panasonic – Lumix a una de les participants.
Amb la finalitat de transformar la cultura penitenciària, les línies estratègiques de la Fundació Setba s’orienten cap a la inclusió social de les dones internes, aspirant a què la cultura esdevingui una part intrínseca del seu itinerari cap a la reinserció. La Fundació Setba és membre de la Comissió Permanent de la Taula de Participació Social, òrgan consultiu del Departament de Justícia, que treballa per incidir en polítiques institucionals.
Una de les participants, Nicole, expressa la seva gratitud pel projecte: “M’ha semblat molt bonic el projecte. Ha estat pura màgia, perquè veus més enllà del que es pot veure normalment amb la vista. La càmera és…és com un mirall…com si fos una lupa. Una cosa molt diferent. Et treu d’aquest lloc. És meravellós. Així que gràcies”
El projecte, organitzat per la Fundació Setba, ha estat possible gràcies al patrocini de Bizcabar i del Departament de Justícia, Drets i Memòria i amb la col·laboració de Lumínic, Maquillatge Tutusaus, Marc Martí, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Panasonic-Lumix.