Aquest mes d’abril hem traslladat l’escultura Milcaps a l’Hospital de Mataró, d’on prové un dels tres grups que han participat en la realització de l’obra, sota la direcció de l’artista Marcel·lí Antúnez. Milcaps es va poder veure primer a la presó La Model de Barcelona, en el marc de l’exposició “L’Art irreductible”, i ara ha aterrat a Mataró.
Ens trobem amb el Dr. Cañete, un entusiasta del projecte, que ens va facilitar en tot moment tan el treball amb els residents de l’hospital, com l’exposició de l’escultura que es pot veure al pati interior, situat a la Planta -1.
I en ple muntatge dels Milcaps, li demanem:
Com es presenta el Dr. Cañete?
Sóc metge, psiquiatra i actualment dirigeixo l’Àmbit de Salut Mental del Consorci Sanitari del Maresme. Fa més de 30 anys que estic implicat en l’atenció a persones amb problemes de salut mental i puc dir que, de totes les tasques possibles per col·laborar en fer un món millor, he tingut la sort de poder dedicar temps i esforços a treballar amb aquestes persones.
Ens podria parlar del projecte Milcaps i com s’ha implicat amb la Fundació Setba?
La Fundació Setba , des de fa alguns anys, col·labora amb el nostre centre en diverses iniciatives que són molt apreciades pels usuaris i pels nostres professionals. El projecte Milcaps ha estat una nova oportunitat, original i participativa, per apropar l’art i treballar colze a colze amb un artista de la talla d’Antúnez en la confecció d’una obra col·lectiva.
I en relació a aquest, com ha vist la implicació dels usuaris en el projecte? Creu que ha estat beneficiosa?
Els usuaris que hi han participat s’han mostrat molt motivats i satisfets amb el projecte. S’ha fomentat la creativitat i l’espontaneïtat, amb la supervisió i suport de Marcel·lí Antúnez. Els diferents actes i les presentacions del projecte a Barcelona i Mataró han estat una expressió de reconeixement i autoafirmació personal dels participants.
Al centre mateix, fan alguna altra activitat relacionada amb l’art o la cultura? Tenen algun programa d’inclusió per a persones que conviuen amb malalties mentals?
L’art, l’expressió artística, forma part dels programes de recuperació al llarg del procés terapèutic de les persones amb problemes de salut mental, des de les àrees d’hospitalització fins a les àrees d’atenció ambulatòria o comunitària. I es complementa amb altres eines per a la rehabilitació i la integració, com la formació, les activitats prelaborals o activitats culturals i d’oci, entre d’altres.
I per acabar ens agradaria saber si creu que l’art i la cultura poden transformar la societat. Com ho proposaria vostè?
L’art i la cultura són eines que poden transformar la persona, fer canviar el seu focus, la seva relació amb si mateix, amb els altres i amb el món. Crec que és a través d’aquest canvi personal i l’efecte col·lateral amb la família i el grup que podem pensar en una veritable transformació social.
Deixem al Dr. Cañete contemplant els Milcaps i nosaltres comencem a preparar el proper projecte que farem amb l’Hospital de Mataró, el Natura és Cultura a Argentona… properament!