El nostre projecte fotogràfic Traspassant l’objectiu per a dones internes, que arriba a la seva desena edició a en el centre penitenciari Wad-Ras, compta amb la participació especial de la reconeguda fotògrafa Laia Abril, Premi Nacional de Fotografia 2023. Abril va compartir el seu treball On Abortion, una exploració profunda i impactant sobre les conseqüències socials, polítiques i mèdiques de la prohibició de l’avortament, amb les 16 dones que han format part del projecte a Wad-Ras.
El treball de Laia Abril, On Abortion, forma part de la sèrie més àmplia titulada A History of Misogyny, que busca visibilitzar els efectes devastadors de la desigualtat de gènere al llarg de la història. On Abortion documenta les històries de dones de diferents països i èpoques que s’han enfrontat a les conseqüències d’avortaments insegurs o la manca d’accés a l’avortament legal, posant de manifest com les decisions polítiques i socials poden afectar greument la salut i la vida de les dones.

Laia Abril és una artista multidisciplinària que treballa amb fotografia, text, vídeo i so. La seva carrera ha estat reconeguda amb diversos premis internacionals, incloent-hi el Visionary Award 2018 i el Premi Nacional de Fotografia 2023, el màxim reconeixement atorgat per l’estat espanyol en aquest camp. Abril ha publicat obres com The Epilogue i On Abortion, i el seu treball ha estat exposat en països com Suïssa, França, Holanda, Londres, Nova York, Montreal, la Xina, Itàlia i Espanya.
Sota la direcció artística de Marta Fàbregas, aquest projecte ha ofert a les participants una formació fotogràfica intensiva que ha anat més enllà de les tècniques visuals. Les sessions han inclòs temàtiques com l’ús de la llum, la composició, i fins i tot la relació entre la model i la càmera. A través d’aquesta formació, les dones han après a expressar les seves emocions, perspectives i històries personals a través de la fotografia.
«Sufro de ansiedad y hoy venía muy ansiosa, pero a medida que avanza la clase me la va quitando», Michel.
Les participants han pogut explorar diferents aspectes de la seva identitat i experiències a través de les seves creacions fotogràfiques, fent visible la seva realitat i reflexionant sobre temes com la resiliència i l’empoderament. En aquest sentit, Laia Abril està actualment dirigint mentories amb una d’elles per desenvolupar un reportatge que es publicarà el 2025, aprofundint encara més en el concepte de la resiliència.
Gràcies a projectes com aquest, la fotografia es consolida com una eina per a la transformació social, i figures com Laia Abril i Marta Fàbregas demostren el poder de l’art per donar visibilitat a històries sovint ignorades.
Aquest projecte rep el patrocini del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Bizcabar Serveis Patrimonials i la col·laboració del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, Carlota Marín, Casanova Foto, Hairless Lleida, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Luminic Festival, L’StOre La Perfumeria, Maquillatge Tutusaus, Marc Martí i Panasonic – Lumix.
Fotografies making of del projecte: Barbara Ferreira da Souza
Fotografies exposició: Laia Abril