Com la fotoperiodista Sandra Balsells o la fotògrafa Tanit Plana havien fet en altres edicions, en aquesta, la fotògrafa Laura Gálvez-Rhein ha impartit una masterclass en una de les sessions del projecte ‘Traspassant l’objectiu’, dirigit per l’artista Marta Fàbregas, en el mòdul de dones del centre penitenciari Brians 1.
Gálvez-Rhein va partir d’un autorretrat del seu projecte ‘Parasomnia’ per parlar sobre l’autoconeixement i la sanació. A través de la història rere el projecte: abús, depressió, ansietat i trastorns del son, la fotògrafa remarca com, en el seu cas, la fotografia va ser l’única eina que va trobar per refugiar-se, per demanar ajuda i una via de la sanació. “Els explico que és un projecte molt especial i que, ara encara em dol molt veure’m així però que forma part de mi i també és una mostra de fins on he arribat”, explica la fotògrafa.
El testimoniatge de Laura Gálvez-Rhein va obrir un espai de llibertat per a les participants, que es van sentir encoratjades a compartir les seves pròpies vivències. Amb detalls personals, van revelar les seves experiències amb una franquesa sorprenent, afirmant que escoltar testimonis i veure com es pot sortir de la foscor les motiva a parlar i a reprendre activitats creatives com escriure dietaris o pintar.
Com a conclusió, Gálvez-Rhein va voler recalcar que no volia fer cap lliçó i que tan els processos creatius com els de sanació del trauma son irregulars i que és important trobar una veu. “A vegades no ens n’adonem però quan parlem de nosaltres parlem en nom de moltes. També vaig fer incís en la importància de la xarxa de cures i de sentir que estàs acompanyada. Mai estarem soles”.
Durant la sessió van explorar conjuntament l’obra de diverses artistes, des de pintores com Artemisia Gentileschi fins a fotògrafes contemporànies com Cindy Sherman, per comprendre com l’autorretrat ha estat una eina poderosa per a la construcció de la identitat femenina al llarg de la història de l’art.
En resum, la masterclass de Laura Gálvez-Rhein va ser una oportunitat única per a les participants del projecte ‘Traspassant l’Objectiu’ de connectar amb les seves pròpies emocions, compartir les seves històries i trobar inspiració per expressar-se creativament com a part del procés de sanació. Una jornada que reafirma la importància de l’art com a mitjà de transformació i com a eina per superar les dificultats personals.