El 19 de setembre de 2024 es va inaugurar l’exposició Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida, una mostra organitzada per la Fundació Setba que posa en valor els treballs fotogràfics realitzats per dones internes en centres penitenciaris catalans. Aquest projecte, que ja s’havia exposat al Palau Robert de Barcelona, arriba ampliada ara a Lleida amb nous reportatges i obres originals de l’artista Marta Fàbregas.
L’exposició és el resultat de diversos tallers fotogràfics impulsats per la Fundació Setba des del 2020, amb l’objectiu d’empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu invisibilitzat. Aquestes dones, que pateixen una triple condemna —social, personal i penitenciària—, troben en la fotografia una eina d’expressió i empoderament. El projecte, dirigit artísticament per la fotògrafa Marta Fàbregas, s’ha desenvolupat en els centres penitenciaris Brians, Wad-Ras i aquest any, a Ponent, amb la participació de 139 dones que han rebut formació tècnica en fotografia i han treballat en parelles, assumint el paper tant de fotògrafes com de models.
La inauguració de l’exposició va comptar amb la presència de diverses autoritats locals i membres de la Fundació Setba. La tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes de Lleida, Carme Valls, va reivindicar la necessitat de la cultura com a eina transformadora i va celebrar la necessitat de trencar estigmes. Per la seva part, la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, va destacar el lema de la Fundació “la cultura ens salva”, remarcant el valor dels professionals involucrats en aquest projecte i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, Albert Turull, qui va destacar el paper de la cultura com a element de cohesió i inclusió social.
Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba, va explicar que un dels objectius del projecte és crear una comunitat de dones fotògrafes connectada amb les internes, facilitant així una transformació personal i social a través de la fotografia.
Durant l’acte, Nati S., una exparticipant dels tallers, va compartir la seva experiència, explicant com el projecte va ajudar-la a empoderar-se i a treballar la seva autoestima. “Ens vam sentir acompanyades i es van realçar les nostres capacitats”, va afirmar Nati S., qui va remarcar el paper positiu que l’exposició ha tingut per elles.
Fotògrafes de renom, mentores del projecte
A més de Marta Fàbregas, altres fotògrafes de reconeguda trajectòria han participat com a mentores del projecte, entre les quals destaquen: Laia Abril (Premi Nacional de Fotografia 2023), Sandra Balsells (Premi Ortega y Gasset 2006), Laura Gálvez-Rhein, Tanit Plana (Premi FotoPress’01 i Premi Descobriments PhotoEspaña 2003) i la lleidatana Iolanda Sebé. Aquestes professionals han ajudat les participants a desenvolupar el seu potencial creatiu i tècnic, reforçant l’objectiu de donar visibilitat i veu a les dones recluses.
Una exposició amb caràcter itinerant
Aquesta exposició itinerant estarà oberta al públic fins al 5 de gener de 2025, amb accés lliure i gratuït. L’horari de visita és de dimarts a divendres de 17 a 20 h, dissabtes de 11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges i festius de 11 a 14 h. La sala tancarà els dilluns i els dies 25 i 26 de desembre de 2024, així com l’1 de gener de 2025.
L’exposició ha estat organitzada per la Fundació Setba amb la col·laboració de la Paeria de Lleida, la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.