En el marc de l’exposició Dones Invisibles a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida, la Fundació Setba, en col·laboració amb els Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura, organitza la taula rodona Dona, fotografia i presó, un espai de reflexió que reunirà diverses professionals del món de la fotografia i la cultura per explorar com la fotografia esdevé una eina de transformació social. Concretament en contextos de privació de llibertat.
La taula comptarà amb la participació de destacades fotògrafes col·laboradores del projecte Traspassant l’objectiu, com Sandra Balsells, Laura Gálvez-Rhein, Iolanda Sebé i Lurdes R. Basolí, acompanyades per Marta Fàbregas, directora artística del projecte, i moderada per Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba.
Aquest esdeveniment tindrà lloc el dimecres, 27 de novembre, a les 18 hores, a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida, a l’Av. de Blondel, 40. L’entrada és lliure i sense inscripció prèvia.
L’exposició Dones Invisibles forma part del projecte fotogràfic Traspassant l’objectiu, que posa llum sobre com la fotografia i l’adquisició de coneixements ajuda a les dones internes en centres penitenciaris, destacant la seva invisibilitat social.
Per a més informació sobre l’exposició, llegeix el nostre últim article
Fotografies de Iolanda Sebé
BIOGRAFIES FOTÒGRAFES
Sandra Balsells
Sandra Balsells, Premi Ortega y Gasset a la Millor Labor Informativa pel seu treball sobre la guerra i la postguerra en l’antiga Iugoslàvia, porta 30 anys dedicada al fotoperiodisme. Especialitzada en temes internacionals de gran càrrega social, utilitza la seva càmera com a eina testimonial però sobretot com a eina de denúncia.
El 1991, coincidint amb el procés de desintegració de l’antiga Iugoslàvia, cobreix l’esclat de la guerra a Croàcia com a col·laboradora freelance del diari britànic The Times. Des de llavors i fins a finals de l’any 2000, gran part de la seva trajectòria fotogràfica se centra a la zona dels Balcans. A més, ha realitzat nombrosos reportatges a Israel, Palestina, Mèxic, Romania, Canadà, Cuba, Moçambic, Haití, Lampedusa i Sicília. És autora del llibre Balkan in memoriam i coautora del llibre Montreal Metropole vue par 30 grands reporters. En l’àmbit televisiu, és coautora dels documentals Dying for the Truth i Retrats de l’ànima.
En els últims anys ha comissariat diversos projectes fotogràfics entre els quals destaquen Batecs d’un món convuls, Desaparecidos, Antologia: Gervasio Sánchez, i Topografia de la ira. Des de l’any 1995 compagina el seu treball de fotoperiodista amb la docència de la fotografia a la Universitat Ramon Llull. Fotografia: David Fàbregas
Laura Gálvez-Rhein
Frankfurt am Main, 1998. Es va graduar en Fotografia a l’IEFC el 2019 i es va especialitzar en Creació i Reflexió Fotogràfica. També va fer un curs de Documental i Fotoreportatge a la Universitat d’Art i Ciències Aplicades de Hannover (Hochschule Hannover). Explora temes centrats en l’autoconeixement i la introducció de noves tècniques, basant-se en la mutació i la percepció del material, interessos que van donar lloc als projectes Parasomnia (2017-2019), projectat a Fundació Fotocolectania durant les jornades de El Proyector (2019), i Metasomnia. Those which were good failed too (2019). En l’àmbit documental, treballa la temàtica social amb un enfocament antropològic, i s’interessa especialment per la identitat i la memòria individual, col·lectiva i històrica. D’aquestes inquietuds neixen projectes com “EX-LIBRIS” (2019), exposat a KBr Mapfre (KBr Flama’21), i “Sergi Mas, comiat diferit” (2017-2021) publicat per Anem Editors en format fotollibre. El 2023 inaugura la seva primera exposició individual “La Bellesa Inhòspita” amb fotografies d’espais de centres penitenciaris de Catalunya en col·laboració amb la Fundació Setba. La seva aproximació emocional a tot allò que tracta l’allunya de vegades dels conceptes acadèmics del reportatge i la fotografia documental. Viu la imatge com una eina per expressar-se lliurement, de maneres i combinacions infinites. Fotografia: Fernando Galindo
Iolanda Sebé
Iolanda Sebé (Lleida, 1976) té una sòlida formació fotogràfica. Ha treballat molts anys en estudis d’imatge i ja té una trajectòria d’19 anys amb empresa pròpia dins l’àmbit de la fotografia. Compagina la tasca professional –fotografia d’empresa, imatge de marca i publicitat amb una faceta més creativa. En aquest darrer apartat es poden citar treballs com els cartells per als festivals Músiques Disperses (MUD), Nit Sonora o Dansàneu, reportatges de viatges, editorials de moda per a diferents marques o, també, la seva incursió en la fotografia artística.
Amb una marcada inclinació cap al retrat, el seu estil és molt personal. Les seves obres tenen sempre un matís irreverent, oníric i intemporal i formen part del fons d’algunes col·leccions i institucions públiques i privades.
Actualment, té la direcció artística del Festival de Poesia Lleida i forma part de l’equip TEDx Lleida.
Lurdes R. Basolí
Lurdes R. Basolí és una fotògrafa i artista visual catalana, llicenciada en Comunicació Audiovisual, que explora altres narratives fotográfices a través de la creació d’imatges o la ressignificació dels arxius fotogràfics.
Ha exposat en festivals i espais d’art com Fundació Telefónica, CaixaForum, Feria Iberoamericana de Arte (Veneçuela), Noorderlicht Photofestival (Holanda); Fotohof Gallerie i Oberösterreichisches Landesmuseum (Àustria), Fotografie Forum Frankfurt (Alemanya), Baku Museum of Modern Art (Azerbaidjan) o LagosPhoto (Nigèria). Alhora ha obtingut reconeixements itnernacionals com el que li atorgà l’Inge Morath Award, dedicat a fotògrafes menors de 30 anys, sent la primera espanyola a obtenir-lo.
Actualment és artista resident a Roca Umbert Fàbrica de les Arts (Granollers), des d’on combina els projectes personals amb els encàrregs i la docència. Fotografia: Larrutx
Marta Fàbregas
Marta Fàbregas, directora artística del projecte Traspassant l’objectiu, porta a l’ADN tot allò relacionat amb la imatge; des de sempre li ha apassionat el llenguatge visual. Per això s’ha dedicat a la fotografia, la seva passió, que a més li ha permès unir la seva part artística amb l’empresarial. El seu principal talent és saber captar d’una forma ràpida i natural la bellesa que hi ha en les coses que ens envolten, per això les seves obres són tan potents. Sens dubte, la seva empatia, implicació i creativitat fan que cada projecte en el què treballa tingui una força i un caràcter que el fan especial i únic.
La seva obra forma part de la col·lecció privada de la Fundació Lluís Bassat i la Fundació Artemizia. Va ser co-directora de la primera edició del festival de fotografia “Lumínic”, que va tenir lloc a Sant Cugat durant la primavera de 2019. També forma part de la junta directiva del congrés “Líder imperfecto” com “Experta en art i empresa” i és Presidenta de la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat (XDESC). Fotografia: Consuelo A.