El projecte artístic Magistrals comença la segona edició amb la formació en format presencial per part de la il·lustradora i dissenyadora Laura Klamburg que compta amb novetats respecte a l’edició anterior.
Enguany, les sessions presencials es duen a terme durant el mes de febrer i el mes de maig de 2023 i es realitzaran en cinc centres cívics de Barcelona ubicats en els diferents districtes de la ciutat. Els centres cívics han estat escollits tenint en compte aquells que disposen d’un espai adequat per a fer un taller d’art i una sala d’exposicions. Amb l’objectiu d’apropar l’art als barris, cada centre cívic acollirà diverses entitats del seu mateix districte per fer les dues sessions. La tria de les entitats s’ha basat en aquelles inscrites a Dincat i en les reunions amb les referents de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de cada districte. En total, rebran la formació 18 entitats, 73 usuaris d’aquestes i 21 educadors que els acompanyaran.
El projecte s’iniciarà al centre cívic Pati Llimona de Ciutat Vella el divendres 3 de febrer on hi participaran les entitats Taller Sant Jordi, Fundació TEB i Residència Vigatans. El 9 de febrer es realitzarà la segona sessió a la Casa Elizalde de l’Eixample amb la Fundació Friends, la Fundació Privada Hospitalitat i el Centre Ocupacional Condal. La tercera formació serà el 14 de febrer a la Casa del Rellotge (Sants – Montjuïc) amb l’Associació Esclat, la Fundació Artesà, la Fundació Sant Pere Claver i la Fundació Cares. El 22 de febrer es durà a terme la quarta sessió al centre cívic J.M. Trias de Peitx de Les Corts amb el Taller Ocupacional Ariadna, el Pretallers Sant Josep, la Fundació Paideia i la FCSD. L’última formació serà a Vil·la Urània (Sant Gervasi) el 28 de febrer amb la Fundació Estimia i la Fundació Teas i l’1 de març amb la Residència Mas Sauró i el Centre Pedralbes.
Amb Magistrals, busquem professionalitzar els tallers d’art de les entitats, a la mateixa vegada que despertar l’interès a rebre formació artística per part dels educadors, que necessiten eines per detectar el talent. Els professionals dels centres afirmen que esperen incorporar nous suggeriments, metodologies i recursos, aprendre tècniques bàsiques, adquirir coneixements per aplicar-los als seus tallers d’art i treballar l’expressió de les emocions a través de la pintura. A més, la majoria d’aquestes entitats no disposen d’un espai específic per realitzar tallers d’art.
L’encarregada de dur a terme les sessions serà Laura Klamburg, que el 2022 va fer la càpsula audiovisual “Colors i emocions”, disponible al nostre canal de Youtube. Ella és dissenyadora gràfica i il·lustradora de Barcelona. Va estudiar disseny gràfic a l’escola Eina on va tenir de mestres als grans professionals dels 80’s i va treballar durant 11 anys entre Nova York, Los Angeles i Toronto, on es va especialitzar en direcció d’art i disseny editorial. Durant aquesta època va guanyar una beca de la Generalitat de Catalunya per a estudis a l’estranger i un Creativity88 Award com Associate Art Director. Ha col·laborat i és autora de diversos llibres il·lustrats, publicats per editorials com a RBA, Edebé, Random House Mondadori i Edicions Bellaterra. També, durant el 2023, es farà una nova càpsula de vídeo formativa a càrrec de la fotògrafa i activista Marta Fàbregas, que ensenyarà als participants la tècnica del collage.
Aquest projecte rep el patrocini Capital Care, Bizcabar Serveis Immobiliaris i Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Barna Art i Dincat.