Us presentem a la directora artística de l’activitat de dansa del projecte ‘Natura és Cultura’. Ella és la ballarina i psicòloga Maria Ribera.
Aquesta activitat té per objectiu final la cocreació d’una peça de dansa inclusiva, que es presentarà a la inauguració del festival de land art Art & Gavarres el 4 de setembre de 2023 al Centre Cultural la Mercè de Girona, i en la gala del Premi Setba, el 18 de setembre del 2023 al CaixaForum. La peça que duu el nom de CAMINANTS vol evocar en pocs minuts la tendresa que les persones són capaces de tenir vers la natura. Parla de creuar límits, reconèixer les diferències i també de superar-les.
ℹ️ Però qui és la Maria Ribera?
Artista i psicòloga. Porta acompanyant grups en la pràctica del cos en moviment, la recerca i la creació des del 2003.
Ha treballat per diferents entitats socials i culturals, fundacions, escoles, ajuntaments amb projectes d’art comunitari que enllacen la formació i la transformació personal a través de l’art de la dansa. La inclusió social és un eix en els grups que condueix.
Ha investigat des de 2007 l’ús del llenguatge corporal i la participació del cos a l’aula durant la primera infància per a finalitats pedagògiques de currículum general i també com a vinculació de l’infant amb la dansa, com per exemple infants amb sordesa prematura i/o neuronal. Ha transmès i segueix transmetent aquest coneixement en una formació sobre aquest àmbit a mestres d’infantil, primària i professors de secundària.
Com a artista li agrada experimentar amb diversos llenguatges: corporal, plàstic i verbal. Des de 2008 presenta les seves peces personals de dansa on la seva recerca artística i la pràctica docent tenen com a node la relació entre fenòmens i persones, la natura i món humà, el tu i el jo, el nosaltres i el vosaltres. La improvisació instantània és un eix vertebral que li permet continuar fent-se preguntes. Mira de crear espais que permetin l’intercanvi, on les persones, les coses i els fenòmens es puguin trobar i relacionar-se i, en conseqüència transformar-se mútuament.
Va formar part de l’equip artístic del Festival Batecs de dansa a Manresa durant els anys 2018 i 2019, actualment donant suport a la programació i col·labora amb el Centre penitenciari Lledoners acompanyant un resident.
Després de ser mare, ha tornat a acompanyar persones individuals a trobar-se amb si mateixes, a poder connectar amb la bellesa, la veritat, l’alegria i el moviment que hi ha en el seu impuls vital.