Aquest dilluns 24 de març, la façana exterior del Centre Penitenciari de Ponent s’ha omplert de rostres i missatges amb motiu de l’acció participativa “Vine a l’enganxada de retrats de Ponent”, un projecte que pretén visibilitzar i desestigmatitzar les dones internes dels centres penitenciaris a través de la fotografia.
L’acte ha estat organitzat pel Departament de Justícia i Qualitat Democràtica i la Fundació Setba, amb la col·laboració de la Regidoria de Polítiques Feministes i el Casal de la Dona de l’Ajuntament de Lleida, en el marc del Dia Internacional de la Dona (8M).
Durant l’esdeveniment s’ha presentat un mural fotogràfic elaborat amb retrats realitzats per les pròpies internes en el marc del projecte fotogràfic Traspassant l’objectiu liderat per la fotògrafa lleidatana Iolanda Sebé i amb la col·laboració especial de Lurdes R. Basolí, guardonada amb el Premi Inge Morat 2010 de l’Agència Magnum.
Amb aquesta iniciativa, la Fundació Setba i el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica volen fomentar l’expressió artística com a eina de transformació social i personal, donant veu i identitat a les dones privades de llibertat, més enllà dels murs del centre penitenciari.
Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba, ha destacat que: “La nostra missió és transformar la societat a través de la cultura, i projectes com aquest permeten empoderar les dones internes i fer-les visibles a través de la fotografia, una eina poderosa de reivindicació i expressió personal.”
La directora dels Serveis Territorials de Justícia de Lleida, Anna Miranda, ha estat l’encarregada de fer la cloenda de l’acte, i ha volgut posar en valor la feina feta:
“Vull felicitar la Fundació Setba per l’excel·lent tasca que fa a la presó de Ponent, entre altres, col·laborant amb el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, esdevenint referents per la transformació social i utilitzant la cultura com a eina amb aquest projecte de fotografia adreçat a les dones internes, que a més de patir molts dèficits en la nostra societat, també són les grans oblidades del sistema penitenciari”. Miranda ha afegit que: “Les dones pateixen una triple condemna: social, personal i penitenciària. Per això són importants projectes com aquest, ‘Traspassant l’Objectiu’, que treballa per empoderar, transformar i visibilitzar les dones internes de les presons a través de la fotografia”.
L’acte ha comptat també amb la participació de Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba; Carme Valls Llaràs, 4a tinenta d’alcalde i regidora de Bon Govern i Polítiques Feministes; Pilar Bosch, regidora de Cultura, Promoció de la Ciutat i Consum de l’Ajuntament de Lleida i Òscar Gómez, director del Centre Penitenciari de Ponent. A continuació, s’ha dut a terme l’enganxada col·lectiva de retrats a la façana del centre, amb la participació de les internes i els assistents a l’acte.
Segons Sampere, “les 12 dones participants no han fallat a cap sessió. Han après, s’han implicat, han fotografiat, i avui aquest mural és testimoni del seu esforç i de la seva mirada. Són elles les autèntiques protagonistes d’aquest projecte.”
El mural es podrà visitar fins al 13 de juny, i esdevé una oportunitat única per a la ciutadania per reflexionar sobre la realitat de les dones en situació de reclusió i el poder transformador de l’art.
Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, la Regidoria de Polítiques Feministes i Casal de la Dona de l’Ajuntament de Lleida, Marc Martí i Panasonic-Lumix.