Durant l’estada del projecte de respir artístic Natura és Cultura 2022, adreçat a persones que conviuen amb trastorns mentals, i dirigit per l’artista Quim Moya, el 70% dels seus participants van afirmar que havia estat positiu pel seu benestar sortir del seu entorn. El 75% havien fet noves amistats i el 90% van demanar participar amb més activitats artístiques. Després d’aquesta petició i dels bons resultats obtinguts amb l’activitat d’expressió corporal, la Fundació Setba amb la col·laboració de Cal Gras ha organitzat una setmana de respir exclusiva de dansa amb la ballarina i psicòloga Maria Ribera per a dos usuaris i quatre usuàries de les entitats participants en l’edició anterior: la Fundació Ampans i la Fundació Drissa.
Durant cinc dies els usuaris i usuàries descobreixen l’art de la dansa a través de la improvisació i composicions corals amb la voluntat de potenciar la creació artística, compartir coneixements, apropar a les persones a la natura, adquirir major autonomia, millorar l’autoestima, fomentar l’empoderament i el treball en equip i la gestió de les emocions.
Aquesta activitat té per objectiu final la cocreació d’una peça de dansa inclusiva, que es presentarà a la inauguració del festival de land art Art & Gavarres el 4 de setembre de 2023 al Centre Cultural la Mercè de Girona, i en la gala del Premi Setba, el 18 de setembre del 2023 al CaixaForum. La peça que duu el nom de CAMINANTS vol evocar en pocs minuts la tendresa que les persones són capaces de tenir vers la natura. Parla de creuar límits, reconèixer les diferències i també de superar-les. Segons la directora artística de la peça, Maria Ribera, “CAMINANTS és una invitació que ens fa la natura d’acceptar-nos tal com som i de la bellesa que hi ha en la nostra presència corpòria. Ballem al voltant d’un arbre que sembla que vulgui caminar, un arbre posat al revés. Un canvi de perspectiva que ens obra espais nous i amb la peça dels Caminants els volem travessar.”
En el procés de creació, s’ha comptat amb l’assessorament de l’enginyer agrònom Ignasi Vilarasau, que fa 25 anys que treballa en la gestió forestal dels boscos del Bages per a recuperar les espècies autòctones i fer treballs de conservació i prevenció, i que ha posat l’accent en la conscienciació mediambiental.
Aquest projecte està organitzat per la Fundació Setba amb el patrocini de la Diputació de Girona, Bizcabar i Capital Care i amb la col·laboració de Cal Gras, Pinturas Lepanto i Xocolates Torras i amb el suport de l’Ajuntament d’Avinyó.