“Traspassant Murs” és un projecte artístic comunitari, organitzat per la Fundació Setba, que proposa transformar artísticament els murs que envolten els Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya, per posteriorment “traspassar-lo” i fer visible la realitat d’aquests joves, que moltes vegades pateixen el rebuig de la societat.
Els objectius que es persegueixen amb la realització d’una obra d’art comunitària són: despertar l’interès per l’art, aprendre a treballar en grup, calmar l’ansietat i fomentar l’apoderament i l’autoestima.
El projecte es va iniciar el 2018 a Can Llupià de Barcelona, sota la direcció artística de Marcel·lí Antúnez, artista multidisciplinari i co fundador de la Fura dels Baus.
La primera rèplica “Traspassant Murs” s’ha fet al C.E. Els Til·lers (Mollet) perquè és l’únic centre on hi ha noies, de les quals només ocupen el 5% del total de les places dels C.E., i a més, Els Til·lers és on està la unitat terapèutica que acull als joves amb problemes de salut mental i de la qual Sant Joan de Deu duu el seguiment.
En aquesta edició s’ha establert una col·laboració amb B-MURALS, un centre especialitzat en art urbà amb seu a Barcelona, que encaixa perfectament amb els objectius de la Fundació i que representen els artistes urbans que han dirigit el projecte: Mina Hamada i Zosen Bandido. Dos artistes reconeguts a nivell mundial que acumulen més de 50.000 seguidors a Instagram.
Aquest duet artístic ha recorregut el món pintant murals i fent participar a la gent en el procés de creació. Han intervingut artísticament des de la paret d’una escola fins un edifici del barri de la Mina o una casa particular al Vallès.
A més, durant la intervenció al mur de Til·lers hem comptat amb una persona molt especial a dins de l’equip de treball: a Karem Capseta.
Una jove que va participar en el projecte del 2019 i que va destacar per la seva creativitat. A més hem comptat amb la participació de sis joves de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Concretament, amb Jèssica Álvarez, Mariona Armengol, Josep Herrera, Guillem Herrera, Samuel i Eugenia García, que han donat suport als joves i els han ajudat a pintar durant tota la seva intervenció. Amb aquest fet s’han creat unes sinergies molt potents i beneficioses per a tothom que ha participat en el projecte.
Abans de la intervenció directament al mur hi ha una feina prèvia. La Fundació Setba presenta el projecte i se’ls envien unes llibretes als joves perquè a través del dibuix responguin a tres preguntes: Què és el que saps fer millor? Què has après aquí a Els Til·lers? Què és el que més et ve de gust fer quan surtis del centre?
Zosen Bandido i Mina Hamada van analitzar els dibuixos dels joves i van dissenyar el que seria el mur. La sorpresa dels joves va ser que quan van veure el disseny s’hi van sentir representats. Primer objectiu COMPLERT!
El primer dia, Zosen es va encarregar de traspassar el disseny al mur a grafit perquè els joves a través d’esprais de pintura de base d’aigua de l’empresa Montana Colors el resseguissin. Abans, però, l’artista els va ensenyar a utilitzar-los i per això van fer ús de capces de cartró.
Després de la intervenció amb els esprais de pintura, va arribar el moment en què l’artista, juntament amb tot l’equip de treball, van ensenyar als joves a pintar amb pinzells i brotxes, per fer una feina comunitària per donar llum i color al mur. Seguien l’esquema de la distribució dels colors dissenyat pels dos artistes. Amb 21 colors prèviament barrejats i proporcionats per Pinturas Lepanto, els joves van anar completant el mur. Amb aquesta acció es contribueix a la seva concentració fent una tasca que també els permet alliberar-se. Al mateix temps que fan un treball en equip, perquè tothom pinta el mur.
De mentre Zosen, el director artístic; Karem Capseta, participant de la primera edició i actualment membre de l’equip artístic del projecte; i diferents estudiants de la Facultat de Belles Arts de la UB anaven supervisant el treball artístic.
Des de la Fundació Setba i l’equip de treball estem molt contents de com s’ha treballat la transformació del mur del C.E. Els Til·lers.
Els i les joves del centre han tingut la oportunitat de d’aprendre o perfeccionar l’ús d’eines de pintura. Han après a pintar amb esprais de pintura i amb brotxes i pinzells. I ho han fet de manera molt professional i adulta.
Aquest projecte rep el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Pintures Lepanto, Montana Colors, Cementos Molins/Promsa, B-MURALS , Difusor Barcelona i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.