Entredós 2.0
Del 9 de novembre al 30 de desembre de 2010
Entredós: seguint el fil
Entredós 2.0 és un diàleg íntim entre la moda i la creació plàstica. És un projecte que recrea i recupera l’essència de l‘alta costura i de la confecció durant els anys 50 i 60, a partir de l’obra de la modista Pilar Ayarza, membre del taller del dissenyador Cristóbal Balenciaga a Barcelona (1935 – 1968).
Amb aquest objectiu, la pintora Rosa Solano i la dissenyadora Fiona Capdevila treballen conjuntament, cadascuna des del seu camp de creació, per retre homenatge a la modista i al mestre. El resultat és l’exposició que pot visitar-se a Setba Zona d’Art entre el 9 de novembre i el 30 de desembre. En aquesta s’hi pot veure des d’una instal·lació que reprodueix com era el taller de costura de Pilar Ayarza o una mostra dels patrons originals trobats a casa seva, fins a obres pictòriques inspirades en la creació tèxtil o una col·lecció de roba exclusiva per a la mostra realitzada a partir de papers d’embolicar amb què la modista feia els patrons.
Segons les artistes, la idea fonamental és “reinventar, reciclar i recuperar petites i grans creacions de la modisteria i l’alta costura, així com retre homenatge a la creadora anònima, sovint a l’ombra del geni”, en referència a Pilar Ayarza, que, tot i ser desconeguda, va arribar a vestir destacades personalitats barcelonines. Per aquesta raó, molts dels detalls que conformen “Entredós 2.0″ son “documents gairebé antropològics, records d’una època”.
ORIGEN DEL PROJECTE
Tot comença quan una maleta misteriosa arriba a les mans de Fiona Capdevila. Al seu interior hi ha el testimoni d’una època, d’una professió i d’una vida. Patrons, fotografies, peces de roba, papers d’embolicar… tot pertany a la modista Pilar Ayarza, que mor sense descendència ni familiars propers que es facin càrrec de les seves pertinences. A partir d’aquí, les dues artistes, Fiona Capdevila i Rosa Solano, inicien una recerca en la intimitat d’Ayarza que ha donat com a resultatEntredós 2.0.
INTRODUCCIÓ
Per Jordi Puntí, autor de “Maletes perdudes”
Totes les maletes expliquen una història. Potser fa anys que ningú les ha obert o potser tot just les acaben de tancar. Són maletes oblidades, abandonades, perdudes, ignorades, guardades a pany i forrellat. Al mig del carrer, en una habitació d’hotel, dalt d’un tren, al racó més amagat d’un armari de casa. Totes les maletes esperen que algú les obri, perquè una maleta sempre és un enigma que vol ser resolt. Feu-li cas, obriu-la, traieu-ne el contingut, imagineu la narrativa que uneix aquells objectes. Busqueu compartiments secrets i dobles fons —és imprescindible!—, contempleu la buidor quan el contingut és a fora. Una maleta també és un viatge en el temps i en l’espai. ¿Qui va disposar les coses d’aquella manera? ¿Quan? ¿Per què van guardar aquells objectes? Recordo la terrible muntanya de maletes apilades a Auschwitz, totes amb el nom del propietari inscrit, un número, a vegades l’estrella de David. Recordo les maletes que exhibeixen al Museu de la Immigració d’Ellis Island, a Nova York: baguls, fardells, caixes, maletes de cartró que testimonien les il·lusions i l’esgotament de viatges de milers de quilòmetres, cent anys enrere. Recordo la maleta mexicana de Robert Capa, perduda el 1940 i retrobada ara fa tres anys, un tresor de negatius de la Guerra Civil.
La nostra sort és que les maletes —igual que les històries— no tenen pressa. Són pacients i esperen tancades el dia que algú les obri, que les expliqui. La maleta de Pilar Ayarza s’esperava en un pis del barri de Gràcia. La seva vocació de modista, els fils d’hores que va cosir i descosir al taller d’alta costura de Balenciaga, els patrons que va retallar, els passos per la Barcelona dels anys cinquanta i seixanta, les fotografies que va decidir guardar… Tot això va reviure quan algú va fer entrar la llum en aquella maleta. Fiona Capdevila i Rosa Solano van desxifrar la vida de Pilar Ayarza, van capturar l’ànima de les coses que hi havia a la maleta. Després van ordenar els signes i símbols d’una vida, com correspon als artistes, i els van traduir en un projecte —Entredós 2.0— que vol recuperar el món de Pilar Ayarza tal com era just abans que tanqués aquella maleta per últim cop. Totes les maletes expliquen una història, i aquesta que ara es ens ofereix el seu contingut a la galeria Setba és suau, delicada i acolorida com un vestit de Balenciaga.