Estrenem mes i estrenem web. Avui la Fundació Setba ha presentat el web www.lamemoriadelaplaca.com, un arxiu online sobre la història de la plaça Reial de Barcelona.
Aquest projecte neix l’any 2012 arran d’una exposició que porta el mateix títol La memòria de la plaça.
És una mostra que Setba realitza en homenatge a la plaça, per celebrar els 5 anys de vida de la Fundació. Però després de l’èxit de visites i de la repercussió a la premsa, ens plantegem la possibilitat de fer una exposició anual que giri en torn dels diferents locals que configuren la plaça. I darrere de cada local descobrim què hi havia abans, personatges importants que hi han estat vinculats o l’ambient que hi havia a la plaça en una determinada època.
Des de 2012 hem visitat:
El MariscCo, que va ser una de les botigues de taxidèrmia més importants d’europa, la Taxidèrmia Soler i Pujol.
El Sidecar, que s’ubica al mateix local on es va fundar La Vanguardia el 1881 i, que anys després, es va convertir en un bar molt freqüentat per la sisena flota americana: el Texas. Que més endavant va ser un bar punk.
L’Hotel DO, on durant les obres de reforma s’hi va trobar la cadira de l’enllustrador Fructuós Canonge, personatge de finals del XIX que es va convertir en un mag de renom a Europa.
El Jamboree, una de les primeres caves de jazz que va obrir a Espanya i que ha estat testimoni de mil i una històries de pel·lícula, com la de la cantant Gloria Stewart.
I aquest any, la seu de la nostra Fundació, domicili particular de tres personatges molt coneguts en altres èpoques: Francesc Pujols, José Pérez Ocaña i Lluís Llach.
Totes aquestes històries ja eren conegudes, però no estaven reunides i no havien pres forma a través d’exposicions, per fer-les arribar a tothom. Ara, la novetat és que aquests materials d’arxiu, fotografies, vídeos, els testimonis orals i tota la informació que la Fundació Setba ha anat recollint per a cada exposició, seran accessibles a través del web: lamemoriadelaplaca.com
La pàgina s’anirà ampliant, any rere any, a través del projecte expositiu de la Fundació Setba i esperem que tothom la pugui utilitzar com a eina de consulta, però també volem que hi contribuïu, que ens ajudeu a fer-la créixer.
L’arxiu online de la plaça Reial estarà viu perquè la plaça ho està, i perquè hi ha tantes històries de la plaça com persones l’han trepitjat.