Aquest any, Marta Fàbregas ha col·laborat en dos projectes de la Fundació Setba: “De l’ombra a la llum” i “Traspassant l’objectiu”. De l’ombra a la llum està adreçat a dones que han patit violència masclista i Traspassant l’objectiu, a dones que estan privades de llibertat.
Qui és Marta Fàbregas?
Si hagués de dir-ho en usant una etiqueta, diria: dona, mare, fotògrafa, artista, enamorada de la vida, humanista, espiritual, persona que creu en la transformació a través de l’art i que persisteix i insisteix molt que creu en l’art i en el seu poder transformador.
Per tant, en una sola paraula, et pots descriure com…
Potser diria ACCIÓ.
Sóc una persona que es rumia les coses, però a la que puc passo a l’acció. Per mi pensar sense acció no té cap sentit.
Quin significat té per a tu col·laborar amb la Fundació Setba?
Un somni fet realitat, i no ho dic per fer la pilota (riu).
De fet, com he dit abans, crec plenament en el poder transformador de l’art i, com vaig dir a la presentació del taller a Brians dins del projecte “Traspassant l’objectiu”, crec que l’art m’ha transformat a mi.
L’art és capaç de transformar a l’observador, i si a través de l’art podem aconseguir que el món sigui una mica millor, després d’haver-hi passat nosaltres doncs millor que millor.
Penso que Setba el que fa és això: transformar a les persones, la societat i a l’individu per a generar un canvi en positiu utilitzant com a eina o el fil conductor l’art: pintar, fotografiar, el collage, l’escriptura, els tallers, etc. Si a més, tot això ho fem amb col·lectius que estan en risc d’exclusió social o que es troben en una situació difícil o complex, encara molt millor.
Per tant, poder col·laborar en una Fundació com aquesta i poder treballar colze a colze amb algú que té els mateixos valors que jo, és un somni fet realitat.
Què significa per a tu conduir els dos projectes de la Fundació “De l’ombra a la llum” i “Traspassant l’objectiu”?
Ha estat molt enriquidor. Tot i no haver fet els dos tallers simultanis, han anat molt seguits. Treballar amb el col·lectiu de dones, que és del que parla la meva obra i el meu projecte vital, ha estat molt enriquidor.
He treballat amb dones que han estat o estan en situacions molt complicades i això m’ha permès conèixer i treballar des de l’autenticitat i una circumstància real. Per tant, qualsevol acció que les hagi pogut ajudar o generar un canvi positiu en elles em sento súper satisfeta.
I havies participat en algun altre projecte d’aquest tipus o tens pensat continuant-ho fent?
Havia participat en algun projecte similar com el Festival Revela’T, que vàrem realitzar l’enganxada de la meva obra “Colonitzades” a la façana de l’església de Vilassar de Dalt amb diversos col·lectius de dones.
A part, formo part de la junta com a presidenta de la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat del Vallès, tot i que a mi no m’agrada posar títols ni càrrecs; treballo en pro de la dona i penso que ens queda molta feina per fer, i com diem a l’associació: Juntes som més fortes i volem més lluny.
I amb relació a aquest, com has vist la implicació dels usuaris en el projecte? Creus que ha estat beneficiosa?
Crec que els dos projectes han estat molt beneficiosos. En tot cas, això se’ls hi hauria de preguntar a elles directament, que són les persones que han participat en el taller i les que haurien de dir si els hi ha generat un canvi o no.
Jo tinc la percepció que sí, perquè així ho han comunicat i expressat elles, però independentment que les hagi pogut canviar, elles m’han canviat a mi. El fet d’apropar-te a gent que té situacions molt diferents de les teves i conèixer altres realitats fa que també siguis més conscient d’on estàs i lo privilegiada que ets. Per tant, moralment els que som privilegiats tenim l’obligació d’ajudar als que no ho són tant.
Explica’ns una mica quins són els següents passos. Exposaràs a la Pigment Gallery, oi?
Continuar treballant en pro de la dona, del feminisme i dels drets de les dones i amb moltes ganes de seguir participant amb la Fundació Setba. Tant sigui en els projectes que ja estan engegats com si es repeteixen noves edicions o bé, si en sorgeixen d’altres. Si hi ha la possibilitat de col·laborar jo encantada, sóc la primera d’arremangar-me.
Alhora seguir exposant, regularment exposo a Pigment Gallery. De fet els projectes que he fet amb Setba s’exposaran a la Pigment i es farà una acció al carrer amb les obres que s’han fet conjuntament.
Creus que la fotografia, l’art i la cultura poden transformar la societat? I com ho plantejaries tu?
Sí, del tot.
Crec que la cultura és una de les poques coses que poden aconseguir que et transformin. La cultura, el coneixement, l’ensenyament, l’art… crec que són les eines bàsiques i fonamentals per a generar un canvi en la societat i en els nostres infants. És per on hauríem d’apostar com a societat i com a món. Tot i que de vegades els focus estan posats en altres coses; és bàsicament a través de la cultura i de l’art des d’on es pot generar un canvi autèntic i, sobretot, positiu.
I per últim, amb quin personatge famós, viu o mort, aniries a sopar?
Amb La Lidia Masllorens. És una artistassa! M’encanta la seva obra. És dona i és la persona que em va fer veure que els somnis es poden fer realitat!
A més, la conec personalment i sempre m’inspira moltíssim… per mi és un referent, com a persona, dona i artista.