Traspassant l’objectiu és un projecte de mediació artística en el qual es treballa la fotografia com a eina de creació. El programa està dirigit a dones privades de llibertat, sota la direcció de la fotògrafa i activista Marta Fàbregas.
En total s’han realitzat tres edicions al Centre Penitenciari Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires. Durant les sessions del projecte, les internes reben nocions bàsiques de fotografia, participen en una sessió de fotos professional, treballen la tècnica del retrat entre elles i posen davant la càmera de Fàbregas.
Els objectius del projecte són:
- Proporcionar a les internes un nou llenguatge expressiu, la fotografia, disciplina que no contempla el taller d’art de Brians 1.
- Crear sinèrgies i complicitats entre les participants amb el treball en equip.
- Reflexionar sobre el paper actual de la dona, el feminisme i la igualtat.
- Contribuir a l’apoderament de les dones, incidint en el paper de “muses inspiradores” que tenen cadascuna d’elles.
- Adquirir coneixements sobre el funcionament de la càmera i el retrat a la fotografia.
- Participar en una sessió fotogràfica professional.
- Visibilitzar la problemàtica de les dones internes a la presó.
Les sessions formatives:
Totes les sessions s’han fet a l’antic especial, espai on havien hagut cel·les d’aïllament. S’instal·la un plató fotogràfic amb focus i també s’aprofita el pati per la llum natural.
El primer quart d’hora Marta Fàbregas lliura els apunts del dia i explica la teoria. Després les participants, en grups de dos, es fan retrats, intercanviant-se els papers de model i fotògrafa. Cada sessió acabava amb una rotllana on es demana a cadascuna de les dones el que havien sentit aquell dia.
A l’última classe es fa una sessió professional de fotos amb la col·laboració de Maquillatge Tututsaus, que s’encarrega de l’estilisme i maquillatge de les internes, que són retratades per la Marta Fàbregas com a muses d’aigua, terra i aire. En aquesta sessió, les participants han d’escollir el seu propi retrat fet per altra interna per a l’acció final de l’enganxada al pati de la presó. És un moment important ja que les participants han de posar-se d’acord amb quina fotografia triar, ha de ser una decisió conjunta.
L’acte de cloenda consisteix en una enganxada de les fotografies fetes per les internes durant el taller al pati del centre.
Col·laboradors:
- Conselleria de Justícia Generalitat Catalunya
- Maquillatge Tutusaus
- Marc Martí
- Panasonic