En el marc del Festival Internacional de land art Art & Gavarres 2024, el col·lectiu Natura és Cultura presenta la instal·lació artística Equilibri, una obra que neix de la simbiosi entre art, natura i salut mental.
Aquest col·lectiu està format per persones que participen en el projecte Natura és Cultura, una iniciativa artística organitzada per la Fundació Setba amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones usuàries d’entitats de salut mental mitjançant la pràctica artística i el contacte directe amb la natura. Aquest projecte està dirigit per l’artista Quim Moya i compta amb la col·laboració de l’enginyer forestal Ignasi Vilarasau i la ballarina i psicòloga Maria Ribera. Els participants treballen en equip, connectant amb l’entorn natural des d’una perspectiva mediambiental i utilitzant l’art com a mitjà d’expressió.
Fotografies de Laura Gálvez-Rhein:
Obra presentada: “Equilibri”
L’obra “Equilibri”, que es podrà veure a Can Vilallonga de Cassà de la Selva fins al 3 de novembre, ha estat creada per un grup d’artistes formats per Mª Pilar Luque, Eva Barrios, Gloria Conde, Mònica Pallàs, Trinidad Gonzalez, Marta Salduga, Maria Isabel Hernández i Victor Colomer, tots membres de l’entitat de salut mental Arapdis, i Josep Manera, Hilda Sanahuja, Laura Domingo, Joana Ruiz, German Güell, Maria Teresa Hernández, Juan Luis Amigo i Maria Llauradó de la Fundació Vidal i Barraquer.
La instal·lació explora un paral·lelisme entre el drac de la llegenda de les Gavarres, temàtica principal del festival, i els trastorns mentals. Aquests, moltes vegades ocults, poden sorgir de forma inesperada i amenaçadora, tal com ho fa el drac en la llegenda. “Equilibri” vol expressar la lluita constant per trobar la serenitat en la vida quotidiana. Cada participant ha creat un mòbil, una metàfora d’aquest equilibri desitjat, formant part d’una peça central en la qual han col·laborat els 16 artistes.
A través d’aquesta instal·lació, el col·lectiu busca desestigmatitzar i visibilitzar la realitat de les persones que conviuen amb trastorns mentals. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 1 de cada 4 persones patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida, i amb aquest projecte es vol trencar el silenci que sovint envolta aquestes experiències.
El projecte Natura és Cultura posa de manifest la importància de l’art com a eina de transformació social, i en aquest cas, de com l’art pot ser un vehicle poderós per a la reflexió i la sanació emocional a través del contacte amb la natura.