DINARS SETBA: Arquitectura
La Fundació Setba ha engegat els Dinars Setba, trobades en paral·lel a l’exposició present i que reuneixen a professionals de diferents àmbits amb un nexe en comú relacionat amb l’exposició.
En aquesta primera trobada, el punt d’unió ha estat l’arquitectura, en relació a les dues exposicions dels mesos de febrer i març, ARQUITECTURES PINTADES i ARQUITECTURES DESAPAREGUDES.
L’acte ha estat presidit per el president de la Fundació Setba, Dario Olaortua, i l’han acompanyat Cristina Sampere, directora de projectes culturals, i Sandra Sàrries, gestora cultural de la Fundació Setba.
Els assistents han estat: Pepe Encinas, fotògraf; Rosa Solano, artista; Sílvia Martínez, artista/arquitecte; Carlos Cámara, arquitecte, docent i comunicador; Núria Gil, arxivista del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya -COAC-; Marta Serra, arquitecte i docent i Ángela Uribarri, redactora de la revista On. Tots ells relacionats amb el món de l’arquitectura.
Les qüestions tractades han estat diverses: la fotografia, partint d’exponents importants presents a l’exposició, com Francesc Català-Roca; el paper de les fires d’art, com la rellevant fira holandesa Maastricht o dels centres culturals, com l’interessant centre d’arquitectura de Viena Architekturzentrum Wien; arxius com el de Domènech i Montaner i grups artístics relacionats amb l’arquitectura com el grup R, entre d’altres temes.
Ha sorgit un interessant debat sobre la interrelació entre l’art i l’arquitectura; Marta Serra que ha fet una tesi sobre la interconnexió entre els artistes de teories i metodologies urbanistes amb arquitectes, ha explicat com els anys 70 van sorgir diversos moviments artístics de reivindicació ciutadana, moviments arquitectònics que volien remarcar el sentit col·lectiu de l’arquitectura en contra a l’arquitectura formal. Carlos Cámara ha afegit que els nous espais creats configuren noves relacions i que la pràctica urbanística es transforma en una pràctica participativa. Núria Gil ha fet èmfasi en la relació entre l’art i l’arquitectura, com al llarg de la història l’art ha convidat a l’arquitectura i al inrevés.
Des de la Fundació Setba volem fer esment al fet que cada vegada hi ha més punts d’unió entre les persones, les estructures socials i l’espai que les envolta i animem, atenent-nos als nostres valors (societat, mediambient i cultura), a continuar amb la gestió de la xarxa i la connectivitat.