En el marc del projecte de respir Natura és cultura, dins de l’activitat correspondència artística, el passat 7 de febrer l’equip de la Fundació Setba es va desplaçar fins a Manresa per visitar el taller d’art de la Fundació Ampans i per portar les cartes als alumnes de sisè de primària de l’escola Ítaca. Aquestes cartes van ser escrites pels usuaris de les entitats de salut mental, que van participar en l’edició de 2022 del projecte.
La finalitat d’aquesta tasca és la de donar continuïtat a les estades que van realitzar tres entitats a la residència d’artistes Cal Gras (Avinyó) durant el setembre del 2022. En total, hi van participar 28 usuaris en el taller de la Fundació Drissa (Girona), Fundació Ampans (Manresa) i la Fundació CPB – Dr. Fàbregas (Barcelona).
La Fundació Ampans ens va mostrar on desenvolupen el seu taller d’art inclusiu anomenat “L’Art de Viure” que pretén proporcionar als seus usuaris les ajudes necessàries per descobrir i desenvolupar el seu talent artístic, potenciar-lo i posar-lo en valor dins la societat. Vam poder veure la seva sala d’exposicions i ens van ensenyar què treballen en el seu taller d’expressió artística on pinten alguns dels finalistes de les últimes edicions del Premi Setba i el guanyador del Premi Setba 2022, Daniel Temporal. Amb aquestes activitats busquen afavorir l’autonomia, la creativitat i la capacitat d’expressió d’aquestes persones.
També, ens van ensenyar l’espai de fusteria on s’estaven polint i envernissant els troncs amb els quals la Fundació Ampans havia fet la instal·lació artística “Caminants” al Festival de Land Art “Art & Gavarres” amb l’objectiu de conservar-los adequadament. A més, s’està preparant una exposició d’aquests troncs conjuntament amb les llesques pintades pels participants del Natura és cultura i pels alumnes de sisè de l’escola Ítaca. D’altra banda, es vol que els alumnes puguin visitar l’exposició amb la finalitat de destigmatizar el col·lectiu, donar a conèixer el projecte i donar un valor a la feina que fa Ampans.
Durant l’estada a Cal Gras, els usuaris van pintar mitja llesca que va ser acabada pels alumnes de sisè de primària, completant l’altre costat inspirant-se en el que ja estava representat en l’altra meitat. Quan van acabar l’activitat, els nens van escriure una carta cap a una persona desconeguda en la qual explicaven què els hi havia semblat les llesques i les cartes van ser enviades a les entitats. En el transcurs de la visita a l’escola, l’equip de la Fundació Setba vam retornar contestades les cartes que els nens havien enviat als usuaris prèviament i els vam ensenyar el vídeo resum de l’edició passada del Natura és cultura. Els alumnes van quedar contents amb el resultat i les respostes de les cartes i el professorat ens van comunicar que els agradaria continuar col·laborant en aquest projecte.
El projecte Natura és cultura està patrocinat per Bizcabar, Capital Care i Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Avinyó, Art & Gavarres, Cal Gras, Pintures Lepanto i Xocolates Torras.