LOOP 2012
Setba Zona d’Art presentarà les obres amb què participa en aquesta edició del Festival, el dissabte 26 de maig des de les 19h fins a les 22h.
El proper dissabte 26 de maig s’obrirà la ruta conjunta dels espais col·laboradors del gòtic, en el marc del LOOP 2012. A les 19h, Setba Zona d’Art acollirà la presentació dels vídeos dels artistes Elisenda Trilla i Rosa Brugat i, per part de la Fundació Setba, de Raúl Manjavacas. Els artistes seran presents a la presentació. Web oficial LOOP 2012 / Screen Festival
Consulta aquí la nota de premsa sobre aquesta presentació.
Des de fa 10 anys, el SCREEN festival s’ha consolidat com una potent plataforma de difusió i visibilización al voltant de la video-creació contemporània. Al mateix temps que s’ha constituït en un dels esdeveniments d’art contemporani més destacats a nivell internacional, ha de notar-se la important labor pedagògica que ha realitzat de manera paral·lela en allò local, en propiciar que públics diversos de la ciutat es familiaritzin i puguin “consumir” video art de qualitat. Re-lligaments que, de manera efectiva, han tingut lloc en una doble via: local i globalment, i que justament constitueixen un dels desafiaments més urgents als quals es veuen enfrontats grans esdeveniments artístics com les biennals, les quals són assenyalades constantment per la seva incapacitat per vincular els públics locals, i concentrar-se en un sector de l’anomenat turisme cultural.
Les estratègies del festival per propiciar aquests contactes dels públics amb una de les manifestacions de l’art actual han estat múltiples, però en el fons són la conseqüència del convenciment que es té a l’interior de l’organització davant del treball col·laboratiu i la necessitat d’enfortir les xarxes en un moviment doble, centrípet i centrífug, simultani. I la cultura i l’art han estat importants elements aglutinadors d’aquesta activitat re-lligadora.
El 2012, el SCREEN festival s’estructura segons els següents components: Secció Oficial, fira LOOP, SCREEN forum Pro, Galeries de Barcelona, miniSCREEN, Projecto Universitats icitySCREEN.
Com ha estat costum, aquest últim component, el citySCREEN, es desplegarà en una varietat d’espais de la ciutat, activant diferents nodes que conformen part de la xarxa específica del festival: notigues, restaurants, bars i locals diversos, però també centres cívics, organitzacions culturals, galeries i espais artístics auto-gestionats. L’articulació activa d’aquestes plataformes s’aconsegueix a través de la “inserció” i “disseminació” de projectes artístics en format de video en múltiples llocs de la ciutat; apostant per una apropiació àmplia del video; i diversificant els públics als quals arriba la producció artística en aquest format, en una dinàmica que, com les pròpies pràctiques artístiques actuals, desborden els seus espais tradicionals i hegemònics de circulació, traçant ponts de comunicació entre l’art i la vida. En molts casos, les peces operaran com unes interferències que alteraran poèticament les activitats quotidianes dels individus.
CitySCREEN s’organitza segons els següents eixos:
COLABORACIÓ + SELECCIÓ
Agenda de vídeo projeccions programada en coordinació amb els espais col·laboratius que participen de l’esdeveniment en la seva actual edició. En total sumen al voltant de 90 llocs, els quals s’activaran, per zones o Rutes, en diferents moments del festival, així:
– El Raval: 18 de maig, a partir de les 19 h.
– Poble Sec: 24 de maig, a partir de les 19 h.
– Gótic i Sant Pere: 26 de maig, a partir de les 19 h.
– Poble Nou: 27 de maig, a partir de les 19 h.
Si bén aquest eix no té necessàriament un accent temàtic rígid, busca posar l’accent en les múltiples facetes socials, entenent-ho com un conjunt polièdric de fenòmens que té a veure amb les possibilitats d’interacció que sorgeixen en la co-existència dels subjectes en comunitat, i els imaginaris que d’allí es deriven i mobilitzen. Les peces seleccionades es van escollir tant per invitació directa, com a partir de la convocatòria pública que va obrir el SCREEN festival als artistes fins al 30 de març.
Pel nombre d’espais col·laboratius (al voltant de 50), la relació de proximitat geogràfica del Raval amb el festival i el fet que sigui el barri que més aportacions fa al capital cultural de la ciutat, la programació integrarà part de la memòria videogràfica recent que documenta experiències artístiques i/o comunitàries que han tingut lloc en aquest context.
Com a activitats destacades dins d’aquest eix, estan:
1. La presentació i projecció d’una selecció d’obres participants del projecte You and Eye (Cartografies existencials i itineraris urbans), que es farà a la llibreria La Central del Raval el 23 de maig a les 19:30. Comisariada per Wendy Navarro en articulació amb Ada Azor, gestora cultural Circuit Líquid (plataforma independent de vídeo i performance), aquestes obres formen part de la programació de la Onzena Biennal de l’Havana.
2. Mobile video-art. CitySCREEN to take away. Selecció de peces fetes amb dispositius de comunicació mòbil, comissariada per Lorea Iglesias. En línia a partir del 17 de maig: http://www.screen-barcelona.com/webapp/fichafest?id=348&id_page=screenfest.program.off_screen
3. Les seleccions i programes fets per les comissàries Carlota Fraga i Carolina Ariza, articulades en les Rutes dels barris Raval i el Gòtic, les quals obren conjuntament el 18 i el 26 de Maig respectivament.
4. L’exposició per primera vegada a Espanya d’artistes com:
– Bigert & Bergström, The mouse, 2012 Convent de Sant Agustí. Obertura: 17 de maig, 19:00 h.
– Dalibor Martinis, amb l’obra Egyptian Odessa Stairs, 2011. Ruta Gòtic, Real Cercle Artistic. 26 de Maig, 19:00 h.
5. Tech Noir: video art d’autors de Mèxic. Comissariat per Rodrigo González, Ana Montiel i Lucía Cavalchini, aquest programa es presentarà en 4 sessions i en diferents llocs de la Ciutat:
Sessió 1: Bar El Pachuco, C/ Sant Pau, 110. 20:00 h.
Sessió 2: AAABcn Agencia Suport a l’Arquitectura, Gran Via dels Corts Catalans, 694. 20:00 h.
Sessió 3: MexCat. Centri Cívic Cotxeres de Sants, Carretera de Sants 79. 20:00 h.
Sessió 4: Laboratori Symbolon, C/ Llatzeret 13 bx. 20:00 h.
6. L’estrena del curtmetratge All i Oli: Retrats d’Olimax. A Homage to Catalunya, de Peter Boyd Maclean i Matthew Sanger (2011-2012), Projecció: 19 de maig, Xiringuito Aigua, 21.00 & 23.00 h.
7. La col·laboració amb altres components del SCREEN festival com:
– la SECCIÓ OFICIAL, amb l’exposició documental del projecte MDE11, ENSENYAR I APRENDRE. LLOCS DEL CONEIXEMENT EN L’ART. Obertura: 22 de maig, Centri d’Arts Santa Monica
– SCREEN pool: lloc de visibilitat, trobada, construcció de xarxes i creativitat en el qual es conviden plataformes artístiques i culturals diverses de la Ciutat.
PRODUCCIÓ
Per primera vegada, el SCREEN festival co-produirà la realització de 4 projectes. El Raval novament servirà com a context socio-espacial que actuarà com a plataforma per a la seva realització, establint diàlegs i negociant amb les seves dinàmiques, comunitats i institucions. Aquest eix s’alinea clarament amb la pregunta central del SCREEN Festival el 2012: What about production? (I què n’és de la producció?). Els artistes estrenaran les seves obres o realitzaran intervencions urbanes en el marc del SCREEN festival. Aquesta és la relació dels projectes:
– Antoni Miralda (España). Sabors i llengües del Raval.
Aquest reconegut artista realitzarà una peça amb la qual busca explorar i recollir en format vídeo, fotogràfic i documental la riquesa gastronòmica del Raval. Miralda i Foodcultura, la institució fundada i dirigida pel propi artista, investiguen des de l’art les complexitats culturals presents en el fenomen alimentari, el qual és abordat des d’una aproximació multidisciplinària situada entre les pràctiques etnogràfiques, l’arxiu i el disseny d’experiències. Amb aquesta peça es tracen ponts que remarquen l’accent temàtic que li dóna CitySCREEN al Raval. La peça s’estrenarà el 18 de maig a Foodcultura a les 21 h.
– Adrián Melis (Cuba). Ibex35-RGB
Situat entre la performance i el happening, aquest esdeveniment interactiu convocarà persones de qualsevol condició a divertir-se. Però aquesta vegada la diversió estarà intervinguda per la traducció de les xifres procedents de diferents Borses mundials a una sèrie de codis que seran interpretats per un DJ en viu en una performance lumínico-musical, mentre es projecten en temps real les dades dels mercats. Malgrat la crítica situació econòmica actual, la “festa” ha de continuar?
31 de maig, hotel Le Meridien Barcelona, 23 h.
– Xavi Hurtado (España). Lecturas Surversivas. No desprenda colas ni estares
El punt de partida és un arxiu cinematogràfic de 16mm, emprat com a vehicle de propaganda colonial a Llatinoamèrica. La provocació va ser una estratègia del primer cinema. Un cinema que no estava tan centrat en els efectes visuals i en la part òptica de la imatge com la cultura audiovisual actual, sinó en una experiència de la imatge, en la corporeïtat i el ritual col·lectiu. El projecte proposa una re-lectura d’aquest arxiu amb tècniques -en directe- que modifiquen els dispositius del cinema tradicional.
29 de maig i 1 de juny. Espai Cultural Caja Madrid, 20 h.
– Colectivo Almazen (España). Almacittà: curs, concurs, exposició.
Curs d’introducció a les tècniques del cinema d’animació mitjançant l’ús de flipbooks + concurs dirigit a artistes (el qual derivarà en la selecció i vídeo-animació dels millors treballs) + exposició homenatge del festival Xinacittà a la seu del col·lectiu. En un moment determinat globalment per processos de re-invenció del llenguatge cinematogràfic, i en el local per obertura de la Filmoteca, és pertinent reivindicar el cinema d’animació d’autor d’alta qualitat. Les activitats tindran lloc entre el 19 de maig i el 3 de juny a la seu del col·lectiu: Carrer de Guifré, 9. Tel. 934 426 215.
La programació completa pot ser consultada aquí, i en l’edició especial de la revista Time Out del mes de maig.