“Traspassant Murs” és un projecte artístic comunitari, organitzat per la Fundació Setba, que proposa transformar artísticament els murs que envolten els Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya, per posteriorment “traspassar-lo” i fer visible la realitat d’aquests joves, que moltes vegades pateixen el rebuig de la societat.
Els objectius que es persegueixen amb la realització d’una obra d’art comunitària són: despertar l’interès per l’art, aprendre a treballar en grup, calmar l’ansietat i fomentar l’apoderament i l’autoestima.
El projecte es va iniciar el 2018 a Can Llupià de Barcelona, sota la direcció artística de Marcel·lí Antúnez, artista multidisciplinari i co fundador de la Fura dels Baus.

CAN LLUPIÀ
La primera part del mur tenia com a temàtica el cel i com a títol “Revolupià”. El 2019 va ser la terra i els insectes els protagonistes, amb el nom de “Parapupapià i aquest any, en la última part del mur, l’oceà amb el nom d’Upceanopià.
En aquests tres anys, 182 joves han pintat 60 metres de mur i els han signat com a coautors juntament amb el Marcel·lí, creant una obra d’art comunitària i participativa.
Revolupià: veure edició en detall

Parapupapià: veure edició en detall

Upceanopià: veure edició en detall

El 2019 va ser seleccionat per l’Art for change “la Caixa” i ha estat patrocinat per l’Ajuntament de Barcelona i de Capital Care. Durant aquests anys ha rebut el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, de Pintures Lepanto, de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), l’Escola Massana i de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
ELS TIL·LERS
La primera rèplica “Traspassant Murs” s’ha fet al C.E. Els Til·lers (Mollet) perquè és l’únic centre on hi ha noies, de les quals només ocupen el 5% del total de les places dels C.E., i a més, Els Til·lers és on està la unitat terapèutica que acull als joves amb problemes de salut mental i de la qual Sant Joan de Deu duu el seguiment.

En aquesta edició s’ha establert una col·laboració amb B-MURALS, un centre especialitzat en art urbà amb seu a Barcelona, que encaixa perfectament amb els objectius de la Fundació i que representen els artistes urbans que han dirigit el projecte: Mina Hamada i Zosen Bandido. Dos artistes reconeguts a nivell mundial que acumulen més de 50.000 seguidors a Instagram.
Veure edició del projecte amb profunditat: “Traspassant Murs” amb Zosen Bandido i Mina Hamada

A més, durant la intervenció al mur de Til·lers hem comptat amb una persona molt especial a dins de l’equip de treball: a Karem Capseta. Una jove que va participar en el projecte del 2019 i que va destacar per la seva creativitat.

En la transformació del mur del Centre Educatiu de Justícia Els Til·lers hem comptat amb el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Pintures Lepanto, Montana Colors, Cementos Molins/Promsa, B-MURALS , Difusor Barcelona i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.