PROJECTE SETBA

Traspassant Murs

Projecte artístic comunitari adreçat a  joves interns del Centre Penitenciari de Joves

Edició

VII

Direcció artística

Tope

Col·lectiu

Persones joves interns en el Centre Penitenciari de Joves

“Traspassant Murs” és un projecte d’art comunitari que, des de 2018 ha transformat artísticament els murs interiors de quatre Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya i, que, aquest any, per primera vegada, s’ha replicat en el Centre Penitenciari de Joves.

Els objectius que es persegueixen amb la realització d’un mural són: despertar l’interès per l’art, aprendre a treballar en grup, calmar l’ansietat i fomentar l’empoderament i l’autoestima.

El projecte es va iniciar el 2018 a Can Llupià de Barcelona, sota la direcció artística de Marcel·lí Antúnez, artista multidisciplinari i co fundador de la Fura dels Baus. Plasmant tres temàtiques: Revolupià amb els ocells, Parapupapià amb les crisàlides i Upceanopià amb el mar.

El 2021, es va fer la primer rèplica del projecte al C.E. Els Til·lers (Mollet) perquè és l’únic centre on hi ha noies, de les quals només ocupen el 5% del total de les places dels C.E., i a més, és on està la unitat terapèutica que acull als joves amb problemes de salut mental i de la qual Sant Joan de Deu duu el seguiment. Mina Hamada i Zosen Bandido van ser els artistes encarregats de dirigir el projecte.

El 2022, es va replicar al centre Montilivi, a càrrec de l’artista urbà Rice. A través de la tècnica de l’stencil, tècnica popularitzada en els darrers anys per l’artista Banksy que consisteix en la superposició a través de plantilles. Es van representar a cinc personatges de la comarca de Girona amb històries de superació que han servit d’exemple als joves interns del centre: Ibrahim Kebé,  jugador del Futbol Club Girona; Mohamed El Amrani, emprenedor, comunicador i activista social; Carles Sanjosé, músic i arquitecte; Jennifer Pareja, reconeguda com a millor jugadora del Món per la Federació Internacional de Natació i d’Europa per la Lliga Europea de Natació l’any 2013; i Martina Puigvert, cap de cuina del restaurant Les Cols d’OIot, distingit amb dues estrelles Michelin.

El 2023, el projecte s’ha realitzat al C.E. El Segre (Lleida) amb l’artista Tope i el 2024 en el CP de Joves, sota la direcció del mateix artista amb l’assitència dels artistes Pep Walls i Madalena Hipólito. Tope és titulat en estudis superiors de disseny gràfic. Durant 15 anys, s’ha especialitzat en l’art del graffiti i durant més de 10 anys treballant l’art del tatuatge. Ha realitzat diversos treballs professionals en entitats i empreses i ha començat a treballar en el món del tèxtil personalitzat i el muralisme. En el mur, s’ha volgut representar una al·legoria al positivisme i a la llibertat. També, s’han dibuixat elements que reflectissin els sentiments dels joves com el futur, el pas del temps, el suport i l’amistat.

DIRECCIÓ ARTÍSTICA

Tope

Director artístic edició El Segre

Tope és un artista especialitzat en les arts plàstiques en diferents formats i tècniques, titulat en estudis superiors de disseny gràfic. Durant 15 anys, s’ha especialitzat en l’art del graffiti. Amb més de 10 anys treballant l’art del tatuatge, ha realitzat diversos treballs professionals en entitats i empreses i ha començat a treballar en el món del tèxtil personalitzat i el muralisme.

Aquest any, però, per primera vegada, el projecte s’ha dut a terme al Centre Penitenciari de Joves, l’únic de l’estat, amb l’objectiu de millorar el benestar dels joves interns.

Al mur del CEM de la Roca hi trobareu una intervenció artística que continua el mural que es troba a dins del CP de Joves. La intervenció ha anat a càrrec de l’artista Tope amb tres dels joves interns participants del projecte i el Casal d’avis de la Roca del Vallès, gràcies a una col·laboració amb l’Ajuntament de la Roca.

Mural del Centre Penitenciari de Joves. ©Carles Rodríguez Marín

Mural situat al CEM la Roca del Vallès. ©Carles Rodríguez Marín

Tope

Director artístic edició El Segre

Tope és un artista especialitzat en les arts plàstiques en diferents formats i tècniques, titulat en estudis superiors de disseny gràfic. Durant 15 anys, s’ha especialitzat en l’art del graffiti. Amb més de 10 anys treballant l’art del tatuatge, ha realitzat diversos treballs professionals en entitats i empreses i ha començat a treballar en el món del tèxtil personalitzat i el muralisme.

A més, enguany participarem al Festival Gargar de Murals i d’Art Rural, projecte guanyador de #IMPULSACULTURA 2020 de la Fundació Catalunya Cultura amb qui compartim comunitat, gràcies al nostre altre projecte ‘Traspassant l’objectiu’. Gargar és una iniciativa creada per l’empresa de disseny Binòmic.cat, que vol difondre la cultura artística al món rural al municipi de Penelles.

El mural creat a Penelles és una continuïtat del mural que es troba a dins del Centre Educatiu de Justícia Juvenil El Segre. Per així, complir l’objectiu del nom del projecte: Traspassar els murs.

En els dos murals, s’ha volgut representar una al·legoria al positivisme i a la llibertat. També, s’han dibuixat elements que reflectissin els sentiments dels joves com el futur, el pas del temps, el suport i l’amistat.

Mural del Centre Educatiu de Justícia Juvenil El Segre:

Mural situat a Penelles, dins del Festival Gargar:

Rice

Director artístic edició Montilivi

Sota el nom artístic de RICE, Eduard Sacrest Soy (Olot, 1993), és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Artista visual plàstic i docent, la seva pràctica pictòrica es defineix sovint dins l’àmbit de l’espai públic, utilitzant l’entorn i murals com espai d’acció on expressa els seus interessos, preocupacions i reflexions a través de la pintura.

Iniciat en la tècnica de la pintura a l’oli des de petit, no va ser dins que va arribar a Barcelona que, motivat per tota la cultura urbana que oferia el seu entorn, es passaria als aerosols, sense perdre la seva tècnica pictòrica i el traç dels seus antics retrats, millorant-la i adaptant-la als condicionants de la via pública amb la intencionalitat de dialogar amb l’espectador fortuït. Amb aquesta dinàmica i la possibilitat que li dóna el carrer com a plataforma, crea obres site-specific on assaja la reactivació de focus d’atenció de l’espai públic, buscant fer d’altaveu i narrador amb l’esperança d’oferir visibilitat als protagonistes dels seus retrats a través dels seus relats activant una reflexió al voltant de qüestions relacionades amb lo queer, la soledat, la distància, l’amor i l’aïllament.

Amb una pràctica pictòrica que combina el treball d’estudi i de carrer, també està vinculat des de fa temps amb diferents projectes educatius, prenent la pintura mural i l’art urbà com a eina pedagògica i de motor de canvi. Ha exposat en galeries d’àmbit nacional i internacional, com la Surface Gallery (Nottingham, UK), la Spanish Embassy (Washington, DC), o la Visual Aids (NYC, EUA) entre altres. També ha estat desenvolupant diferents projectes murals, participant en festivals d’art urbà a nivell nacional i internacional, involucrant-se alhora en diferents projectes participatius de temàtica social i educatius.

Intervenció a Montilivi

Amb aquest mural ens inspirarem a través de diferents personatges de referència a nivell local, visibilitzant persones que destaquen amb la feina que fan i descobrint tota la història de superació que s’amaga al darrera. Amb aquest projecte coneixerem i reivindicarem històries d’empoderament i superació a través de figures locals del món de l’esport, cultura, cuina, etc.
Treballarem a través de la tècnica de l’stencil, tècnica popularitzada en els darrers anys per l’artista Banksy que consisteix en la superposició a través de plantilles.

© Laura Gálvez-Rhein

Zosen Bandido i Mina Hamada

Directors artístics edició Els Til·lers

Zosen Bandido i Mina Hamada són dos artistes visuals provinents d’Argentina i el Japó, corresponents, residents actualment a Barcelona.

La seva passió pel color i les formes lliures els va dur a col·laborar en murals de diferents formats arreu del món. La seva producció artística abasta des de murals, pintures sobre tela, il·lustració, fins a obres gràfiques, ceràmica i autoedició de llibres.

Mina Hamada es va mudar de Tòquio a Barcelona l’any 2009 i a finals de 2009 va conèixer al Zosen, membre actiu de l’escena del grafiti a Barcelona des dels noranta. Van començar a col·laborar pintant murals, instal·lacions, obres en serigrafia i des de 2012 participen en nombrosos festivals de murals i exposicions internacionals.

Un altre vessant és el desenvolupament de projectes artístics comunitaris, sobretot amb joves. Han desenvolupat projectes a escoles i comunitat de Corea del Sud, Mèxic, Argentina, França, Itàlia, Irlanda i Espanya.

L’obra d’estudi i els murals de Mina i Zosen s’han exhibit a galeries i institucions d’Europa, Estats Units, Amèrica Llatina i Àsia.

Intervenció al mur de Els Til·lers

Què és el que saps fer millor? Què has après aquí a Els Til·lers? Què és el que més et ve de gust fer quan surtis del centre? Aquestes són les preguntes que els nois i noies interns al centre van haver de respondre a mb dibuixos. A través d’aquests dibuixos Mina Hamada i Zosen Bandido dissenyen el mur. El primer dia, Zosen es va encarregar de traspassar el disseny al mur a grafit perquè els joves a través d’esprais de pintura de base d’aigua de l’empresa Montana Colors el resseguissin. Abans, però, l’artista els va ensenyar a utilitzar-los i per això van fer ús de capces de cartró. Després de la intervenció amb els esprais de pintura, va arribar el moment en què l’artista, juntament amb tot l’equip de treball, van ensenyar als joves a pintar amb pinzells i brotxes, per fer una feina comunitària per donar llum i color al mur. Seguien l’esquema de la distribució dels colors dissenyat pels dos artistes. Amb 21 colors prèviament barrejats i proporcionats per Pinturas Lepanto, els joves van anar completant el mur.

Marcel·lí Antúnez

Director artístic edició Can Llupià

Marcel·lí Antúnez és un artista multidisciplinari, fundador de la companyia La Fura dels Baus, reconegut internacionalment com una de les figures més rellevants de l’art electrònic i l’experimentació escènica. La trajectòria del Marcel·lí comprèn un període de més de 40 anys, durant els quals ha desenvolupat un univers visual amb una iconografia absolutament personal i iconoclasta. En la construcció d’aquest cosmos hi han contribuït, entre altres coses, el seu interès per l’Art Brut, les avantguardes dels anys seixanta, la tecnologia, la ciència, el còmic i les tradicions populars.

En els darrers anys, la qualitat interactiva dels treballs d’Antúnez ha traspassat l’àmbit de l’art per adquirir un vessant clarament social. Es tracta d’obres comunitàries, en les quals l’artista compta amb la col·laboració d’altres creadors, entitats o simplement habitants d’un indret.

Antúnez va començar a col·laborar amb la Fundació Setba l’any 2018 amb “Traspassant Murs” al Centre Educatiu de Justícia Juvenil Can Llupià i “Milcaps”, projecte participatiu amb usuaris de centres de Salut Mental i alumnes de batxillerat artístic.

Intervenció a Can Llupià

La primera part del mur tenia com a temàtica el cel i com a títol “Revolupià”. El 2019 va ser la terra i els insectes els protagonistes, amb el nom de “Parapupapià i aquest any, en la última part del mur, l’oceà amb el nom d’Upceanopià.

En aquests tres anys, 182 joves han pintat 60 metres de mur i els han signat com a coautors juntament amb el Marcel·lí, creant una obra d’art comunitària i participativa.

1
Any d’inici
1
Cost projecte de 2023
1
Participants en total

Patrocinadors

Bizcabar Serveis Immobiliaris

Col·laboradors

NBQ Barcelona
Pinturas Lepanto

Amb el suport de:

Departament de Justícia, Drets i Memòria
Ajuntament de la Roca del Vallès

Últimes notícies de Traspassant murs